Регистрация на Онлайн Магазини в НАП по чл. 3 от Наредба Н-18

Уеббилд България ЕООД

ПРОГРАМИРАНЕ И ПОДДРЪЖКА

Или с други думи, какво правим най-добре и за какво ни се доверяват нашите клиенти

Изработка на онлайн магазин

Разширете обхвата на бизнеса си, онлайн магазина денонощно продава за Вас

Изработка на сайт

Изработка на сайт за Вас или вашия бизнес. Уеб сайт изграден с най-нови технологии

Къстъм ERP системи

ERP система или софтуер за управление на бизнеса с уеб интерфейс

Регистрация на Онлайн Магазини в НАП по чл. 3 от Наредба Н-18

registraciq

Всички онлайн магазини подлежат на регистрация в НАП по Н18 или не?

Всички онлайн магазини, които получават плащания, чрез наложен платеж, PayPal, Борика, Epay, EasyPay или каквато и да е друга платежна система трябва да се декларират в НАП.

Онлайн магазини, които приемат плащания само по банков път или чрез Пощенски Паричен Превод (П.П.П), не е задължително да се декларират в НАП. Всъщност това е решение, което много онлайн търговци вече предприеха. Като цяло едно от изискванията на Националната агенция за приходите към онлайн търговците е безумно! Съгласно приложение №33 от Н18, се изисква електронния магазин да е свързан с касов апарат и при направена поръчка от потребител  да се генерира касов бон с уникален номер на продажба (УНП) . Не е невъзможно да се обвърже магазина с касов апарат, но за целта е необходимо касовия апарат да е свързан с USB или LAN кабел към сървъра, на който се намира онлайн магазина. Повечето онлайн магазина са хостнати на споделен хостинг, VPS виртуален сървър или на собствени сървъри в Кол център. На нито едно от горе изброените места не е допустимо да се постави касов апарат за УНП на поръчките. Дори и да беше възможно, физически екипа обслужващ онлайн магазина трябва физически да е в непосредствена близост до касовия апарат, за да взима касовия бон и да го прилага към всяка пратка. Друг дискомфорт, който поражда наредбата е сторнирането на всяка не осъществена продажба, а за съжаление има и не малко такива особенно, ако онлайн магазина не е обвързан в реално време със складов софтуер или ЕРП система.

Това е причината поради, която много онлайн магазини спират да приемат плащания чрез дебитни и кредитни карти, както и наложен платеж.

 

Кои търговци могат да избегнат деклариране на онлайн магазина си в НАП?

turgovec

В тази група попадат само онези търговци, които приемат плащания от клиенти по банков път или чрез П.П.П. (пощенски паричен превод) и не реализират офлайн продажби с КА (касов апарат).

Повечето онлайн търговци обаче притежават и офлайн бизнес, дори много от тях имат верига от физически магазини в страната. Какво предприемат, те за да продължат своя бизнес по старому и да избегнат регистрация на онлайн магазина си в НАП. Част от тези търговци регистрират отделно юридическо лице и прехвърлят онлайн магазина към него. Нещо, което закона позволява и с това действие се освобождават от деклариране на онлайн търговията в НАП. Всяко нещо си има плюсове и минуси. Регистрацията на нова фирма и прехвърляне на електронния магазин към нея е лесно, но следователно има и своите минуси. Така търговеца трябва да осчетоводява две фирми вместо една. За повече подробности по този вариант, попитайте вашите счетоводители.

Това, което трябва да не забравя всеки търговец избрал този вариант, е че фирмата собственик на онлайн магазин не трябва да притежава КА и да не издава нито един касов бон към нея, в противен случай подлежи на новата регулация и трябва да декларира онлайн магазина в НАП.

 

Какво е Пощенски паричен превод или казано на кратко ППП?

postal-money-order

За да използвате услугата ППП, трябва да имате допълнително сключен договор с куриерска фирма за приемане на финанси от наложен платеж чрез пощенски паричен превод.

След като вашия куриер достави поръчката на вашите клиенти, куриера издава разписка за ППП на стойността на сумата, на която сте продали продуктите. Тази разписка се признава от закона за документ, който освобождава търговеца от издаването на КБ от КА и тя заема ролята на касов бон. Това обаче не освобождава издаването на фактура за продажбата, дори задължава крайния клиент да прикрепи към нея разписката за ППП. За определен период от време куриера превежда всички събрани суми от клиентите по банкова сметка на юридическото дружество. Български куриери, които предлагат услугата „Пощенски Паричен Превод“ са Спиди и Еконт Експрес.

Това са условията, с които можете да избегнете декларирането на електронният магазин в НАП.

Има и много търговци, които предпочитат да регистрират онлайн магазина си в НАП по приложение №33 от наредба Н18 .

 

Как да регистрирам онлайн магазин в НАП?

Регистрирането на онлайн магазина в НАП може да стане само по електронен път и то само с електронен подпис издаден на фирмата собственик на магазина. За регистрацията от НАП разработиха нова електронна услуга, която можете да достъпите на адрес https://inetdec.nra.bg/

 

Каква информация изискват от НАП за регистрация на онлайн търговец?

  • домейн на онлайн магазина

  • име на онлайн магазина

  • данни за връзка с лицето, което извършва продажби от онлайн магазина

  • данни за контакт на собственика на домейна

  • да посочите къде се хоства онлайн магазина, хостинг компания и вида на използваната хостинг услуга

  • подробна номенклатура на предлаганите от вас стоки

Пълното съдържание на Приложение №33 от Наредба Н-18 можете да прочетете на адрес http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=130338

2 коментара

  • коментар от Бойко Борисов
  • коментар от Фрнако Барези

Напишете коментар:

WebBuild