Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

Уеббилд България ЕООД

ПРОГРАМИРАНЕ И ПОДДРЪЖКА

Или с други думи, какво правим най-добре и за какво ни се доверяват нашите клиенти

Изработка на онлайн магазин

Разширете обхвата на бизнеса си, онлайн магазина денонощно продава за Вас

Изработка на сайт

Изработка на сайт за Вас или вашия бизнес. Уеб сайт изграден с най-нови технологии

Къстъм ERP системи

ERP система или софтуер за управление на бизнеса с уеб интерфейс

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

podgotovka-zadanie

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт или по-скоро, какво е необходимо за да се изготви оферта за изработка на сайт?

Често получаваме запитвания за изработка на уеб сайт, от които не ни е ясно нищо друго освен, че клиента иска да има уеб сайта.

Запитвания като:

 1. Бих искал да имам сайт на моята организация „Организация“

 2. Колко струва изработката на уеб сайт?

 3. Колко пари ще ми струва да ми направите сайт?

 4. За колко време може да ми изработите уеб сайт?

 5. Интересувам се от цена за изработка на онлайн магазин за бижута.

 6. Добър ден, казвам се „Име Фамилия“ и бих искал/а да разбера какви са цените за Вашите услуги за изработка на ERP система.

 7. Здравейте, в качеството си на системен администратор на „Организация“, моля да ни изпратите оферта за изработка на уеб сайт на нашето дружество.

 8. Здравейте, бихме желали да получим оферта за изготвяне на уеб сайт.

 9. Здравейте, закупих си домейн и желая този домейн да заработи като магазин. Очаквам разумно ценово предложение. Поздрави!

 10. Здравейте, интересува ме колко време би отнело за изработката на уеб сайт. Също каква оферта може да ми предложите. Чувал съм, че сайтовете, които правят сайтове нямат добра защита за направените сайтове. При вас така ли е? Моля свържете се възможно най-бързо с мен. Поздрави.

 

Това са запитвания, от които на нас разработчиците ни е невъзможно да определим цена и срокове за изпълнение. Не добиваме никаква представа за какъв уеб сайт, онлайн магазин или ERP система става на въпрос.

В тази статия ще опиша какво ни е необходимо, като информация, за да можем да формулираме начална оферта с базова цена и базов срок за изпълнение.

 

Първа стъпка за изработка на уеб сайт е така нареченото „Техническо задание

gotovo-tehnichesko-zadanie

Техническо задание, в което да се опишат основни характеристики на сайта, които трябва да изработим. Заданието е документ ( текст, снимки, карта, PowerPoint презентация или други материали ), от които да се ориентираме какви са изискванията за изработка на сайт.

 

 1. 1. Списък с поставените цели на сайта

 2. 2. Структура на уеб сайта, какви страници трябва да съдържа сайта (Начало, За нас, За вас, Услуги, Продукти, Контакти и т.н.) за постигане на целите.

 3. 3. Изискване за уеб дизайн като визия, цветове, подредба на отделни блокови елементи, hedaer (най-горната част на сайта), body cantent (тялото на сайта), footer (най-долната част на сайта). Или за най-лесно и практично можете да изберете визия от готов темлейт на адрес https://themeforest.net/category/site-templates. Огромен процент от уеб сайтовете са изградени върху темплейт. Темлейта спестява много време и средства, а в същото време е много добре структуриран.

 4. 4. Ако в сайта са необходими по-специфични функционалности е добре да се опишат всички, за да може фирмата за изработка на уеб сайт да добие представа, и ако е необходимо да начертае карта с архитектура и обвързаности върху, която след това да изгражда уеб сайта.

 5. 5. Колко и какви езикови версии трябва да има в уеб сайта е добре да се знае от самото начало. Разбира се в началото сайта може да е само с една езикова версия, но ако възнамерявате в бъдеще да се разработват и други езици, уеб разработчика може да заложи това в основата, и когато дойде момента за надграждане това да се случи лесно, бързо и с по-нисък бюджет.

 

Това са няколко важни точки и характеристики, които ако се опишат и изпратят като кратко техническо задание към изпълнителя ще е много по-лесно за разработчика да формулира правилните допълнителни въпроси към вас, да ви изготви базова оферта за ориентировъчна цена и срокове за изпълнение. Разбира се след това е необходимо да се навлезе и в детайли, според това колко е дълбок и сложен проекта.

Разполагайки вече с техническо задание за изработка на уеб сайт, вие може да поискате и получите оферта от всяка една фирма предоставяща тази услуга. Как да изберем фирма за изработка на уеб сайт, може да прочетете тази статия, в която да добиете представа, коя фирма е подходяща за изпълнител на вашият проект.

4 коментара

 • коментар от Божидар
 • коментар от Pavlina
 • коментар от Мето
 • коментар от Димитър

Напишете коментар:

WebBuild