Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

podgotovka-zadanie

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт или по-скоро, какво е необходимо за да се изготви оферта за изработка на сайт?

Често получаваме запитвания за изработка на уеб сайт, от които не ни е ясно нищо друго освен, че клиента иска да има уеб сайта.

Запитвания като:

 1. Бих искал да имам сайт на моята организация „Организация“

 2. Колко струва изработката на уеб сайт?

 3. Колко пари ще ми струва да ми направите сайт?

 4. За колко време може да ми изработите уеб сайт?

 5. Интересувам се от цена за изработка на онлайн магазин за бижута.

 6. Добър ден, казвам се „Име Фамилия“ и бих искал/а да разбера какви са цените за Вашите услуги за изработка на ERP система.

 7. Здравейте, в качеството си на системен администратор на „Организация“, моля да ни изпратите оферта за изработка на уеб сайт на нашето дружество.

 8. Здравейте, бихме желали да получим оферта за изготвяне на уеб сайт.

 9. Здравейте, закупих си домейн и желая този домейн да заработи като магазин. Очаквам разумно ценово предложение. Поздрави!

 10. Здравейте, интересува ме колко време би отнело за изработката на уеб сайт. Също каква оферта може да ми предложите. Чувал съм, че сайтовете, които правят сайтове нямат добра защита за направените сайтове. При вас така ли е? Моля свържете се възможно най-бързо с мен. Поздрави.

 

Това са запитвания, от които на нас разработчиците ни е невъзможно да определим цена и срокове за изпълнение. Не добиваме никаква представа за какъв уеб сайт, онлайн магазин или ERP система става на въпрос.

В тази статия ще опиша какво ни е необходимо, като информация, за да можем да формулираме начална оферта с базова цена и базов срок за изпълнение.

 

Първа стъпка за изработка на уеб сайт е така нареченото „Техническо задание

gotovo-tehnichesko-zadanie

Техническо задание, в което да се опишат основни характеристики на сайта, които трябва да изработим. Заданието е документ ( текст, снимки, карта, PowerPoint презентация или други материали ), от които да се ориентираме какви са изискванията за изработка на сайт.

 

 1. 1. Списък с поставените цели на сайта

 2. 2. Структура на уеб сайта, какви страници трябва да съдържа сайта (Начало, За нас, За вас, Услуги, Продукти, Контакти и т.н.) за постигане на целите.

 3. 3. Изискване за уеб дизайн като визия, цветове, подредба на отделни блокови елементи, hedaer (най-горната част на сайта), body cantent (тялото на сайта), footer (най-долната част на сайта). Или за най-лесно и практично можете да изберете визия от готов темлейт на адрес https://themeforest.net/category/site-templates. Огромен процент от уеб сайтовете са изградени върху темплейт. Темлейта спестява много време и средства, а в същото време е много добре структуриран.

 4. 4. Ако в сайта са необходими по-специфични функционалности е добре да се опишат всички, за да може фирмата за изработка на уеб сайт да добие представа, и ако е необходимо да начертае карта с архитектура и обвързаности върху, която след това да изгражда уеб сайта.

 5. 5. Колко и какви езикови версии трябва да има в уеб сайта е добре да се знае от самото начало. Разбира се в началото сайта може да е само с една езикова версия, но ако възнамерявате в бъдеще да се разработват и други езици, уеб разработчика може да заложи това в основата, и когато дойде момента за надграждане това да се случи лесно, бързо и с по-нисък бюджет.

 

Това са няколко важни точки и характеристики, които ако се опишат и изпратят като кратко техническо задание към изпълнителя ще е много по-лесно за разработчика да формулира правилните допълнителни въпроси към вас, да ви изготви базова оферта за ориентировъчна цена и срокове за изпълнение. Разбира се след това е необходимо да се навлезе и в детайли, според това колко е дълбок и сложен проекта.

Разполагайки вече с техническо задание за изработка на уеб сайт, вие може да поискате и получите оферта от всяка една фирма предоставяща тази услуга. Как да изберем фирма за изработка на уеб сайт, може да прочетете тази статия, в която да добиете представа, коя фирма е подходяща за изпълнител на вашият проект.

5 коментара

коментар от  Божидар коментар от  Божидар Божидар 2019-06-11

Много интересна статия. Към изброените запитвания по-горе мога да допълня още една интересна ситуация, която често се случва. Някой решава, че има нужда от изработка на сайт, пише наколко изричения и отправя имейл едновременно до 15-20 фирми и очаква отговор. Това е все едно да отиде някой на пазара, да се провикне така че да го чуят всички "Има ли краставиции и колко пари струват?". В следващия момент всички краставичари да отидат при него д аму показват, какви хубави краставици имат и д аму предлагат цени. Е няма как да стане. На пазара се обикалят масите, разглеждат се изложените продукти и клиента сам решава от кой търговец да си закупи. Същото е и с избора на фирма за изработка на сайт. Разглеждат се услугите които предлагат фирмите, раглежда се портфолио, написва се едно задание от какъв сайт се нуждае клиента, получава оферта и чак тогава избира на коя фирма да поръча.

коментар от  Pavlina коментар от  Pavlina Pavlina 2019-07-20

Когато избирах фирма да ми изработят моят сайт, по същият начин не знаех какво да питям и какво трябва да подготвя, но от фирмата за уеб дизайн ми дадоха насока какво да подготва. Много хора, като мен не знаят, какво трябва да подготвят, като запитване за да получат оферта.

коментар от  Мето коментар от  Мето Мето 2019-07-22

Всичко звъчи много логично, но на ман ми е много по-лесно да дойда на място и да ви обясна какъв сайт искам да ми направите. Да опиша всичко ще ми е трудно. Терминологията съвсем не ми е позната и не съм сигурен, че ще се справя.

коментар от  Димитър коментар от  Димитър Димитър 2019-08-20

Ха-ха, много точно написано! Искам да ми направите сайт, искам да ми направите онлайн магазин... колко струва изработката на сайта? 5 лв. имаме топли, преди малко излязоха от фурната, колко ще вземете?

коментар от  Петьо Петров коментар от  Петьо Петров Петьо Петров 2020-12-16

Във фейса често се срещат реклами от типа "Сайт за 200 лв.", "Онлайн магазин за 600 лв." и какви ли не простотии, но това на което най-много се смях е реклама на дизайнери (дизайнери в кавички..!) със следното послание "Неограничен графичен дизайн" ! А сега, ако може някой да ми обясни, какво означава "Неограничен графичен дизайн"? Ахаа, имаше и цена нещо от сорта на 100 лв. Много се зачудех големите вериги магазини що ли не се възползват от въпросния Неограничен дизайн. Ще има да си правят всякакви брошури със всякакви корекции и то срещу 100 лв.

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

За какво трябва да се грижите, когато имате онлайн магазин?

За какво трябва да се грижите, когато имате онлайн магазин?

Стартирате онлайн магазин, а за колко неща трябва да се грижите след това? Преди да се захванете с онлайн търговия е хубаво да се запознаете, какво ви очаква след това и за какв...
Как да изберем цветова гама за уеб сайта си?

Как да изберем цветова гама за уеб сайта си?

Избирате цвят за лого и сайт? Решете как искате да въздействате на хората Колко пъти ви се е случвало да отворите един сайт, без дори да ви интересува това, което той предлага? ...
Онлайн търговия вместо физически магазин

Онлайн търговия вместо физически магазин

Търговецът днес: Не какво ще предложи онлайн, а дали ще оцелее, ако не го направи „Имах два физически магазина и само за месец се наложи да ги закрия. За сметка на това, онлай...
Как се развива онлайн търговията в България

Как се развива онлайн търговията в България

Всяка година се вдига процента на онлайн продажбите с около 30-35%. За съжаление няма точни данни, но оборотите от онлайн търговията се увеличават със стотици милиони годишно. Изпо...
Сайт за групово пазаруване

Сайт за групово пазаруване

Сайт за групово пазаруване – кой печели от него Ако се чудите с какво да се захванете и как да се позиционирате в интернет пространството, то защо не обмислите идеята да създа...
Важните първи стъпки за онлайн магазин

Важните първи стъпки за онлайн магазин

Важните първи стъпки в изграждането на успешен онлайн магазин Онлайн магазинът е сериозно начинание. Изисква време, труд, отдаденост и прецизно пресметната инвестиция. Може да б...