Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт?

podgotovka-zadanie

Как да подготвя задание за изработка на уеб сайт или по-скоро, какво е необходимо за да се изготви оферта за изработка на сайт?

Често получаваме запитвания за изработка на уеб сайт, от които не ни е ясно нищо друго освен, че клиента иска да има уеб сайта.

Запитвания като:

 1. Бих искал да имам сайт на моята организация „Организация“

 2. Колко струва изработката на уеб сайт?

 3. Колко пари ще ми струва да ми направите сайт?

 4. За колко време може да ми изработите уеб сайт?

 5. Интересувам се от цена за изработка на онлайн магазин за бижута.

 6. Добър ден, казвам се „Име Фамилия“ и бих искал/а да разбера какви са цените за Вашите услуги за изработка на ERP система.

 7. Здравейте, в качеството си на системен администратор на „Организация“, моля да ни изпратите оферта за изработка на уеб сайт на нашето дружество.

 8. Здравейте, бихме желали да получим оферта за изготвяне на уеб сайт.

 9. Здравейте, закупих си домейн и желая този домейн да заработи като магазин. Очаквам разумно ценово предложение. Поздрави!

 10. Здравейте, интересува ме колко време би отнело за изработката на уеб сайт. Също каква оферта може да ми предложите. Чувал съм, че сайтовете, които правят сайтове нямат добра защита за направените сайтове. При вас така ли е? Моля свържете се възможно най-бързо с мен. Поздрави.

 

Това са запитвания, от които на нас разработчиците ни е невъзможно да определим цена и срокове за изпълнение. Не добиваме никаква представа за какъв уеб сайт, онлайн магазин или ERP система става на въпрос.

В тази статия ще опиша какво ни е необходимо, като информация, за да можем да формулираме начална оферта с базова цена и базов срок за изпълнение.

 

Първа стъпка за изработка на уеб сайт е така нареченото „Техническо задание

gotovo-tehnichesko-zadanie

Техническо задание, в което да се опишат основни характеристики на сайта, които трябва да изработим. Заданието е документ ( текст, снимки, карта, PowerPoint презентация или други материали ), от които да се ориентираме какви са изискванията за изработка на сайт.

 

 1. 1. Списък с поставените цели на сайта

 2. 2. Структура на уеб сайта, какви страници трябва да съдържа сайта (Начало, За нас, За вас, Услуги, Продукти, Контакти и т.н.) за постигане на целите.

 3. 3. Изискване за уеб дизайн като визия, цветове, подредба на отделни блокови елементи, hedaer (най-горната част на сайта), body cantent (тялото на сайта), footer (най-долната част на сайта). Или за най-лесно и практично можете да изберете визия от готов темлейт на адрес https://themeforest.net/category/site-templates. Огромен процент от уеб сайтовете са изградени върху темплейт. Темлейта спестява много време и средства, а в същото време е много добре структуриран.

 4. 4. Ако в сайта са необходими по-специфични функционалности е добре да се опишат всички, за да може фирмата за изработка на уеб сайт да добие представа, и ако е необходимо да начертае карта с архитектура и обвързаности върху, която след това да изгражда уеб сайта.

 5. 5. Колко и какви езикови версии трябва да има в уеб сайта е добре да се знае от самото начало. Разбира се в началото сайта може да е само с една езикова версия, но ако възнамерявате в бъдеще да се разработват и други езици, уеб разработчика може да заложи това в основата, и когато дойде момента за надграждане това да се случи лесно, бързо и с по-нисък бюджет.

 

Това са няколко важни точки и характеристики, които ако се опишат и изпратят като кратко техническо задание към изпълнителя ще е много по-лесно за разработчика да формулира правилните допълнителни въпроси към вас, да ви изготви базова оферта за ориентировъчна цена и срокове за изпълнение. Разбира се след това е необходимо да се навлезе и в детайли, според това колко е дълбок и сложен проекта.

Разполагайки вече с техническо задание за изработка на уеб сайт, вие може да поискате и получите оферта от всяка една фирма предоставяща тази услуга. Как да изберем фирма за изработка на уеб сайт, може да прочетете тази статия, в която да добиете представа, коя фирма е подходяща за изпълнител на вашият проект.

5 коментара

коментар от  Божидар коментар от  Божидар Божидар 2019-06-11

Много интересна статия. Към изброените запитвания по-горе мога да допълня още една интересна ситуация, която често се случва. Някой решава, че има нужда от изработка на сайт, пише наколко изричения и отправя имейл едновременно до 15-20 фирми и очаква отговор. Това е все едно да отиде някой на пазара, да се провикне така че да го чуят всички "Има ли краставиции и колко пари струват?". В следващия момент всички краставичари да отидат при него д аму показват, какви хубави краставици имат и д аму предлагат цени. Е няма как да стане. На пазара се обикалят масите, разглеждат се изложените продукти и клиента сам решава от кой търговец да си закупи. Същото е и с избора на фирма за изработка на сайт. Разглеждат се услугите които предлагат фирмите, раглежда се портфолио, написва се едно задание от какъв сайт се нуждае клиента, получава оферта и чак тогава избира на коя фирма да поръча.

коментар от  Pavlina коментар от  Pavlina Pavlina 2019-07-20

Когато избирах фирма да ми изработят моят сайт, по същият начин не знаех какво да питям и какво трябва да подготвя, но от фирмата за уеб дизайн ми дадоха насока какво да подготва. Много хора, като мен не знаят, какво трябва да подготвят, като запитване за да получат оферта.

коментар от  Мето коментар от  Мето Мето 2019-07-22

Всичко звъчи много логично, но на ман ми е много по-лесно да дойда на място и да ви обясна какъв сайт искам да ми направите. Да опиша всичко ще ми е трудно. Терминологията съвсем не ми е позната и не съм сигурен, че ще се справя.

коментар от  Димитър коментар от  Димитър Димитър 2019-08-20

Ха-ха, много точно написано! Искам да ми направите сайт, искам да ми направите онлайн магазин... колко струва изработката на сайта? 5 лв. имаме топли, преди малко излязоха от фурната, колко ще вземете?

коментар от  Петьо Петров коментар от  Петьо Петров Петьо Петров 2020-12-16

Във фейса често се срещат реклами от типа "Сайт за 200 лв.", "Онлайн магазин за 600 лв." и какви ли не простотии, но това на което най-много се смях е реклама на дизайнери (дизайнери в кавички..!) със следното послание "Неограничен графичен дизайн" ! А сега, ако може някой да ми обясни, какво означава "Неограничен графичен дизайн"? Ахаа, имаше и цена нещо от сорта на 100 лв. Много се зачудех големите вериги магазини що ли не се възползват от въпросния Неограничен дизайн. Ще има да си правят всякакви брошури със всякакви корекции и то срещу 100 лв.

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Рекламна кампания във Facebook

Рекламна кампания във Facebook

Умеете ли да се възползвате от социалните мрежи? Опитайте това Забелязали ли сте, че все по-често при изработка на онлайн магазин, задължително присъства на удобно място, обикно...
Онлайн продажби с добра комуникация

Онлайн продажби с добра комуникация

Онлайн комуникацията продава: научете как Обратно на очакванията на мнозина, че комуникацията между клиент и продавач е възможна само във физически магазин, онлайн магазинът предост...
Как да насърчите клиентите да харчат повече в онлайн магазина

Как да насърчите клиентите да харчат повече в онлайн магазина

Целта на всеки онлайн магазин е да продава. Смисълът на многото закупени стоки е крайният резултат, а именно печалбата. За нейното формиране има известни правила и принципи, но е в...
Техническо задание

Техническо задание

Заданието: Защо не може без него Ако смятате, че може да поръчате изработка на уеб сайт с едно телефонно обаждане или чрез случайна бърза среща, грешите. Хубаво е да си стиснете ръц...
Качествена SEO оптимизация

Качествена SEO оптимизация

Какво печелите от качествена SEO оптимизация Работата по изработка на уеб сайт е приключила и бизнесът ви вече присъства в интернет. Какво следва? Един продължителен и сложен процес...
Време е за миграция на сайта: как да намалите загубата на трафик

Време е за миграция на сайта: как да намалите загубата на трафик

Ако бизнесът ви е добре разположен в интернет и се радвате на успешно класиране при търсене, то не са много причините, поради които да изпаднете от челната позиция. Едно от нещата, кое...