Регистрация на Онлайн Магазини в НАП по чл. 3 от Наредба Н-18

Регистрация на Онлайн Магазини в НАП по чл. 3 от Наредба Н-18

Регистрация на Онлайн Магазини в НАП по чл. 3 от Наредба Н-18

registraciq

Всички онлайн магазини подлежат на регистрация в НАП по Н18 или не?

Всички онлайн магазини, които получават плащания, чрез наложен платеж, PayPal, Борика, Epay, EasyPay или каквато и да е друга платежна система трябва да се декларират в НАП.

Онлайн магазини, които приемат плащания само по банков път или чрез Пощенски Паричен Превод (П.П.П), не е задължително да се декларират в НАП. Всъщност това е решение, което много онлайн търговци вече предприеха. Като цяло едно от изискванията на Националната агенция за приходите към онлайн търговците е безумно! Съгласно приложение №33 от Н18, се изисква електронния магазин да е свързан с касов апарат и при направена поръчка от потребител  да се генерира касов бон с уникален номер на продажба (УНП) . Не е невъзможно да се обвърже магазина с касов апарат, но за целта е необходимо касовия апарат да е свързан с USB или LAN кабел към сървъра, на който се намира онлайн магазина. Повечето онлайн магазина са хостнати на споделен хостинг, VPS виртуален сървър или на собствени сървъри в Кол център. На нито едно от горе изброените места не е допустимо да се постави касов апарат за УНП на поръчките. Дори и да беше възможно, физически екипа обслужващ онлайн магазина трябва физически да е в непосредствена близост до касовия апарат, за да взима касовия бон и да го прилага към всяка пратка. Друг дискомфорт, който поражда наредбата е сторнирането на всяка не осъществена продажба, а за съжаление има и не малко такива особенно, ако онлайн магазина не е обвързан в реално време със складов софтуер или ЕРП система.

Това е причината поради, която много онлайн магазини спират да приемат плащания чрез дебитни и кредитни карти, както и наложен платеж.

 

Кои търговци могат да избегнат деклариране на онлайн магазина си в НАП?

turgovec

В тази група попадат само онези търговци, които приемат плащания от клиенти по банков път или чрез П.П.П. (пощенски паричен превод) и не реализират офлайн продажби с КА (касов апарат).

Повечето онлайн търговци обаче притежават и офлайн бизнес, дори много от тях имат верига от физически магазини в страната. Какво предприемат, те за да продължат своя бизнес по старому и да избегнат регистрация на онлайн магазина си в НАП. Част от тези търговци регистрират отделно юридическо лице и прехвърлят онлайн магазина към него. Нещо, което закона позволява и с това действие се освобождават от деклариране на онлайн търговията в НАП. Всяко нещо си има плюсове и минуси. Регистрацията на нова фирма и прехвърляне на електронния магазин към нея е лесно, но следователно има и своите минуси. Така търговеца трябва да осчетоводява две фирми вместо една. За повече подробности по този вариант, попитайте вашите счетоводители.

Това, което трябва да не забравя всеки търговец избрал този вариант, е че фирмата собственик на онлайн магазин не трябва да притежава КА и да не издава нито един касов бон към нея, в противен случай подлежи на новата регулация и трябва да декларира онлайн магазина в НАП.

 

Какво е Пощенски паричен превод или казано на кратко ППП?

postal-money-order

За да използвате услугата ППП, трябва да имате допълнително сключен договор с куриерска фирма за приемане на финанси от наложен платеж чрез пощенски паричен превод.

След като вашия куриер достави поръчката на вашите клиенти, куриера издава разписка за ППП на стойността на сумата, на която сте продали продуктите. Тази разписка се признава от закона за документ, който освобождава търговеца от издаването на КБ от КА и тя заема ролята на касов бон. Това обаче не освобождава издаването на фактура за продажбата, дори задължава крайния клиент да прикрепи към нея разписката за ППП. За определен период от време куриера превежда всички събрани суми от клиентите по банкова сметка на юридическото дружество. Български куриери, които предлагат услугата „Пощенски Паричен Превод“ са Спиди и Еконт Експрес.

Това са условията, с които можете да избегнете декларирането на електронният магазин в НАП.

Има и много търговци, които предпочитат да регистрират онлайн магазина си в НАП по приложение №33 от наредба Н18 .

 

Как да регистрирам онлайн магазин в НАП?

Регистрирането на онлайн магазина в НАП може да стане само по електронен път и то само с електронен подпис издаден на фирмата собственик на магазина. За регистрацията от НАП разработиха нова електронна услуга, която можете да достъпите на адрес https://inetdec.nra.bg/

 

Каква информация изискват от НАП за регистрация на онлайн търговец?

  • домейн на онлайн магазина

  • име на онлайн магазина

  • данни за връзка с лицето, което извършва продажби от онлайн магазина

  • данни за контакт на собственика на домейна

  • да посочите къде се хоства онлайн магазина, хостинг компания и вида на използваната хостинг услуга

  • подробна номенклатура на предлаганите от вас стоки

Пълното съдържание на Приложение №33 от Наредба Н-18 можете да прочетете на адрес http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=130338

5 коментара

коментар от  Бойко Борисов коментар от  Бойко Борисов Бойко Борисов 2019-07-15

Много умна статия. Благодаря на Уеббилд България! В тази статия сте описали най-практичните решения за работа на онлайн магазин, като се заобиколи наредба Н-18 СУПТО! Разработчиците на моят онлайн магазин ме посъветваха да си премахна количката в онлайн магазина и аз го направих, но разбирам, че са абсолютно не компетентни и ме ме подведоха да направя голяма глупост! На всичкото отгори ми взеха 900 лв. за да го направят. Съжалявам, че съм се доверил на накомпеътентна фирма! Сега ще искам реформи и бог знае колко ще ми струва. Следващият онлан магазин ще направя при вас!

коментар от  Фрнако Барези коментар от  Фрнако Барези Фрнако Барези 2019-07-20

Тия от НАП с това СУПТО ще убият желанието на българина да развива какъвто и да е бизнес в България. Аз се занимавам с онлайн магазин от много години и за първи път обмислям вариант да изместя бизнеса си изцяло в Румъния и Гърция. До сега тези държави ми бяха, като допълнителен бизнес, но май ще станат основен.

коментар от  Станислава коментар от  Станислава Станислава 2021-01-07

Здравейте, това не е актуално предолагам което е написано тук? Офлайн магазин и електронен магазин към този мометн 6.1.2021 г може ли да бъдат на една фирма в която офлайн магазина да приема плащамия с касов апарат и пос терминал, а електронния магазин да приема плащания само с ППП, без да издава касови бележки за продажбите си в електронния магазин? Като парите от ППП влизат по банков път от куриера.

коментар от  Радослав коментар от  Радослав Радослав 2021-02-08

Станислава, да, това беше актуално 2019 година. В блога им на Уеббилд има по-нови актуални статии по темата.

коментар от  Анатоли коментар от  Анатоли Анатоли 2021-06-22

Здравейте, в нашия електронен магазин приемаме неприсъствени плащания с дебитни и кредитни карти чрез виртуален ПОС-терминал, за тези продажби не издаваме документ по чл. 52о, ал. 1, а издаваме фактура, в която се съдържа информацията по чл. 52о, ал. 1 т.3-6. При тази ситуация трябва ли да регистрирам магазина в НАП и да подавам одиторски файл съгласно чл. 52т?

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Невидим уеб сайт

Невидим уеб сайт

На кого му пука, че имате сайт, ако той е невидим Сайтът съществува, за да носи печалба на собственика му. Това твърдение  е като мантра за всички, които се захващат с някакъв ...
UX дизайн

UX дизайн

UX дизайнът: удобен, логичен и удоволствие за потребителя При изработка на сайт неговата функционалност е от първостепенно значение. Също така обаче, сайтът трябва да е удобен и при...
Бърз тест за фирмен сайт

Бърз тест за фирмен сайт

Ако се чудите дали вашият бранд е достатъчно популярен и дали фирменият ви сайт работи на пълни обороти, носейки ви очакваните приходи и ползи, има лесен начин да разберете. Всичко, ко...
Вечното „колко струва“ и обичайното „зависи“: Защо цената не може да бъде твърда

Вечното „колко струва“ и обичайното „зависи“: Защо цената не може да бъде твърда

Цената на един онлайн магазин може да бъде в най-широки граници и никога твърда. За да спестите време и куп недоразумения, свързани с предлагане и отхвърляне на различни предложения, х...
VI. Как протича процесът в онлайн пазаруването

VI. Как протича процесът в онлайн пазаруването

Продължение от статии: I "Какво е онлайн търговия" II "Какво е необходимо за начало на уеб сайт за онлайн търговия" III "Кой път да изберете – трудния или лесния" IV ...
Подновяване на уебсайта

Подновяване на уебсайта

Сбогом на стария фирмен сайт Харесвате ли си фирмения сайт? Какви чувства ви вълнуват, докато го разглеждате? Ако сте изпълнени с гордост и наслада от изживяването, значи всичко е н...