Какво е защитен уеб сайт?

Какво е защитен уеб сайт?

zashtiten-sajt

Това е доста обширна тема, за която може да се пише много.

Едно от задължителните изисквания за защита е уеб сайта да притежава SSL сертификат. Този сертификат не защитава програмните файлове на сайта или неговата база данни. Той защитава личните данни на потребителите. Това е сертификат чрез който се криптира връзката между устройството на потребителите и сървъра, кадето е хостнат сайта. Чрез криптирана връжка между двете устройства не могат да се проследят написаните данни от потребителя в различни формуляри на сайта. Формуляр за регистрация, вход, контакт форма или формуляр за онлайн пазаруване.

Повечето от уеб сайтовете в интернет са обект на хакерски атаки от така наречените наичнаещи хакери или ученици, които се занимават с безполезни за тах неща. Нищо не печелят от действията си, освен званието „Пенчо хакера от 10 Б клас”.

Разбира се има и неуспели програмисти, които нямат други ангажименти, освен да злорадстват и правят бели. За никого не е интересен що за човек е хакерът. По интересното е уеб сайтът Ви да е добре защитен и да няма слаби места. Най-слабото и често пробиваемо място на един сайт е онлайн формата за контакти, или която и да е форма. Добрата защита на форма се прави само с помоща на PHP скриптове.

Всички останали защити са слаби. Javascript или Ajax защитите може да се изключат от браузара на потребителя. PHP защитата е криптирана и никой няма достъп до нея, освен оторизираният програмист. Освен формите, в динамичният уеб сайт трябва да е защитен и достъпът до административния панел. Тук вече се използват потребителско име и криптирана парола. Файловте от сайта също трябва да са защитени - индивидуално всеки един. Друга защита, която трябва да има един уеб сайт, е защитата от спам роботи. Най-трудното е да се защити интернет мазазин или уеб сайт с регистрирани лични данни на потребители. Ако притежавате интернет магазин и данните на Вашите потребители не са защитени има опасност те да бъдат откраднати и използвани некоректно. Хакер би могъл да открадне личните данни на Вашите клиенти, номер и пин на кредитна карта, телефонен номер, адрес или ЕГН. Много от българските онлайн магазини не са защитени и всеки хакер, ако Ви снифа (проследява) мрежата, много лесно може да открадне личните данни на Вашите клиенти. Относно кредитните карти и кражбата на техните номера, кражбата им вече е по-трудна благодарение на SSL защитата.

Портфолио

Проекти изработени от Уеббилд България ЕООД

WebBuild