Cross-sell продажби

Cross-sell продажби

Какво е Cross Sell и Upsell продажба и как те влияят върху бизнеса?

Един от въпросите който си задават много търговци е, как да продаваме повече?

Повечето се концентрират върху това как да намерят начин да достигнат до повече нови клиенти, залагайки големи бюджети в реклами и различни маркетингови стратегии. Не е грешно! Това винаги води до разширяване обхвата на търговия.

Освен достигане до нови клиенти, има обаче и други алтернативи за повишаване на оборотите, алтернативи които не са за подценяване.

Концентрацията върху стари и текущи клиенти може да доведе не по-малко приходи и ръст в печалбите, ако заложим на подобна стратегия.
Един от инструментите за това е, да заложим на Cross Sell продажби.

Какво всъщност е Cross Sell продажба и приложимо ли е в онлайн търговията?

Cross Sell продажба е, когато потребител си закупи един продукт, заедно с него да направи покупка на още един по-евтин от основният.

Ако продавате компютри, при покупка на един компютър, ако предложите на потребителя да си закупи мишка и клавиатура, вероятността да го направи е голяма. Компютърът е водещият и по-скъп продукт, а мишката и клавиатурата значително по-евтини, но техният марж на надценка достатъчен за генериране на допълнителни печалби. Предложението за покупка на допълнителен продукт трябва винаги да е с продукти които имат логическа връзка с основният продукт. Чрез Cross Sell продажбите освен, че се повишават печалбите на търговеца, водят същевременно и до това клиентът да остане щастлив, че сте го подсетили да се сдобие с важен за него продукт, който така или иначе в последствие ще се сети, че има нужда от него.

Cross Sell продажби могат да се организират с почти всички типове стоки, не само с компютри.

Ако продавате обувки, при покупка предложете на клиента да си закупи аксесоари за почистване или резервен чифт връзки.

Ако продавате детски дрехи, може да направите предложение на клиента да си закупи за детето бельо или пижама.

Ако продавате рибарски принадлежности, при покупка на въдица предложете на клиента да си закупи влакна, куки, плувки или тежести.

Какво е Upsell продажби?

Upsell продажба е, когато клиент иска да си закупи една стока, да му предложите подобни, но една идея по-скъпи и съответно с по-високо качество.