Внедряване на софтуер в няколко важни стъпки

Внедряване на софтуер в няколко важни стъпки

Внедряване на софтуер в няколко важни стъпки

Изборът на софтуерна система може да изведе дадена компания на върха, но със същата сила може да се превърне в причина за нейния провал. Решението за внедряване на софтуер е приоритет за бизнеса и то трябва да се взема със съответната отговорност и предварително проучване. Това включва както избор на добър разработчик, така и преценка на конкретните нужди на всяка компания.

Какво означава внедряване на софтуер

Представлява обединяване на две или повече системи с цел данните да протичат гладко и пълноценно между тях. Включва и свързването на системата с различни софтуерни приложения така, че те да работят като едно цяло. Процесът е комплексен и се гради на взаимодействието между фирмата клиент и софтуерната компания.

Колкото по-активно е това сътрудничество, толкова по-бързо ще станат ясни спецификите на дадения бизнес и ще се случи бързото настройване на софтуера спрямо неговите изисквания и потребности. През това време клиентът получава възможност да се запознае в детайли със софтуера и да се научи да работи самостоятелно с него. Казваме, че продуктът е внедрен тогава, когато той е инсталиран на правилните места и хората знаят как да го използват.

Етапи при внедряването на софтуер

И най-скъпият софтуерен продукт може да се окаже неефективен в дадена област, ако не е съобразен с особеностите на бизнеса. Той може да действа безпроблемно при управлението на счетоводство, финанси и транспорт, но да се провали при обработката на складови наличности, например. При разработването на всеки модул е необходимо участието на правилните и професионално подготвени специалисти.

 Внедряването на софтуер преминава през няколко основни етапа, които са базови като изисквания:

1. Очертаване на проблемите, които трябва да бъдат решени 

В началото се прави анализ на състоянието на компанията по отдели и направления, за да се видят слабите ѝ места. Трябва да е ясно колко операции се извършват и съответно какви ресурси се изразходват за тях. Въз основа на получените резултати се посочват конкретните проблеми, които трябва да бъдат разрешени чрез оптимизиране, автоматизиране и подобряване.

2. Изготвяне на задание и избор на софтуерна компания 

След сформиране на екип, който ще работи по проекта, следва изработването на задание. То включва основните функционалности, които трябва да притежава софтуерът. При избор на фирма, която да разработи, предостави и внедри софтуерното решение, определящи са различни критерии. Сред тях са разходите по закупуване и внедряване, какви са базовите функционалности на системата, дали има удобен и лесен интерфейс, наличието на препоръки от други клиенти, портфолио, което да разгледате и т.н. 

3. Изработване на план и преминаване към изпълнението му 

Като продължение на предварителното задание е изготвянето на документ, който включва всички функционалности, които отговарят на поставените изисквания. Следва проектният план за действие, който указва как ще се извърши имплементирането със съответните фази и срокове. Обхваща различни процеси, като вкарване на първоначална информация, настройка на функционалностите, интегриране на данните с други системи и т.н.

4. Същинска работа на системата и оценка на резултатите 

Стартирането може да отнеме от дни, до месеци, дори години, в зависимост от сложността и мащабите на проекта. През това време е важно бързото отстраняване на бъгове и пропуски, които ще се появят. Винаги могат да възникнат грешки, които не са се проявили по време на тестовия период. Когато е ясно, че системата е стабилна и всички служители знаят как да работят с нея, е време за оценка на постигнатите резултати. Установява се доколко са изпълнени заложените цели при вземането на решение за внедряване на въпросния софтуер.

Това, че софтуерната система е внедрена и действа безпроблемно, не означава, че не може да бъде променяна и допълвана, според динамиката на бизнеса. Работата се счита за приключена, когато има изградена вътрешна система за управление, поддържане и модифициране на софтуера.

Защо е важна софтуерната поддръжка

Както самата разработка, така и поддръжката има първостепенно значение за ефективността на софтуерния продукт. Извършва се след издаване на готовия продукт и може да бъде свързана с вкарването на модификации, които приспособяват системата към техническите промени в бизнес средата. Може да бъде и строго специализирана, насочена към всеки отделен елемент и функционалност, когато се налага тяхното оптимизиране.

Има поддръжка, чиято цел е да открива грешки и да ги коригира и такава, която е превантивна и служи за защита на системата от всякакви сривове. Поддържането е свързано с плавното развитие на бизнеса, като прави софтуера надежден, предпазва от грешки, елиминира излишни разходи и пести ресурси. Ако имате идея за уеб базиран софтуер, свържете се с екипа на Уеббилд България. Ние сме сертифицирани софтуерни инженери, професионалисти сме в разработката, поддръжката и надграждането на успешни софтуерни проекти.  

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

CRM бизнес софтуер (Bi): Как работи и какви предимства има?

CRM бизнес софтуер (Bi): Как работи и какви предимства има?

Събирането на данни е от огромно значение за развитието на компаниите, които искат да са в крак с технологиите и да реализират напредък. Целият масив от информация трябва да бъде групи...
Съдържанието: Подчинено на вашите цели и полезно за другите

Съдържанието: Подчинено на вашите цели и полезно за другите

Има много начини да разберем кога в един уеб сайт нещо не е наред, но когато говорим, че той е занемарен, всичко се върти около съдържанието. Колкото повече го неглижирате, толкова по-...
Продуктови ревюта за целите на SEO оптимизация

Продуктови ревюта за целите на SEO оптимизация

Продуктовото ревю е много повече от продуктово описание. То трябва да  предоставя допълнителна информация за ползите и предимствата на продукта. Ако е добре изготвено и подходящо ...
Как да изберем фирма за разработка на софтуер

Как да изберем фирма за разработка на софтуер

Всеки бизнес, без значение колко голям и в коя сфера е, ако иска да се позиционира успешно в уеб пространството, трябва да знае защо го прави. Първата важна стъпка е изготвянето на ясн...
Внедряване на CRM: Кога е точният момент?

Внедряване на CRM: Кога е точният момент?

Колкото по-малък и компактен е един бизнес, толкова по-добре си пасва с едно от най-разпространените софтуерни приложения, каквото е Excel. То е полезно и лесно както за инсталиране, т...
Професионална изработка на сайт

Професионална изработка на сайт

В интернет има достатъчно безплатни платформи, които предлагат набор от инструменти сами да си изработите собствен уеб сайт. На пръв поглед нещата изглеждат напълно приемливо – р...