Как да изберем фирма за разработка на софтуер

Как да изберем фирма за разработка на софтуер

Как да изберем фирма за разработка на софтуер

Всеки бизнес, без значение колко голям и в коя сфера е, ако иска да се позиционира успешно в уеб пространството, трябва да знае защо го прави. Първата важна стъпка е изготвянето на ясна стратегия и план за действие. Търговец, който се пуска по течението, без да има конкретни цели и представа как да ги постигне, е обречен на провал. Щом изгради бизнес модел с всичките му детайли и начини за реализиране, може да потърси екип от разработчици, които да му предложат подходящо софтуерно решение.

Уеб базираният софтуер е сериозно начинание, което изисква добра финансова обезпеченост, достатъчно време и енергия, както и необходима доза търпение и креативност. Техническите подробности са в компетенциите на софтуерната компания, на която търговецът реши да довери разработката и внедряването на софтуера. При избор на партньорство, следва да се ръководи от портфолиото на компанията, опит с реализираните проекти, опит в планирането на проекта от основите му, готовността на екипа да поеме работата и да води адекватни разговори в работните процеси.

Кои са най-често задаваните въпроси при избор на разработчик

Зад всеки сайт и онлайн магазин стои програмен код, готов или специално разработен софтуер. В повечето случаи това е непозната материя за клиентите. Те се чувстват несигурни и се затрудняват да направят своята поръчка. Задават много въпроси и колкото по-подробни и удовлетворяващи отговори получат, толкова по-голямо доверие имат към софтуерните разработчици. Основните питания са свързани с:

  • цената на услугата – тя зависи от мащабите на проекта и е свързана с детайлно проучване и планиране, които предшестват готовия краен продукт;
  • сроковете – определят се от обема работа, която трябва да се свърши;
  • бюджетната рамка – фиксираният размер на предвидените средства за инвестиция е предвидим, но за по-сложните проекти в повечето случаи е ориентировачен;
  • преценката на фирмата изпълнител – определя се от опита, който има софтуерната компания, нейната репутация, референции от клиенти, начина, по който експертите ѝ преговарят, за да спечелят поръчката.

Всички въпроси, съпътстващи целия процес по избор на разработчик, са важни. Софтуерното решение е резултат от екипна работа между поръчител и изпълнител и е предпоставка за правилно разпределение на отделните етапи във времето.

Защо тестването на продукта е толкова важно

Разработката на какъвто и да е уеб проект – сайт, онлайн магазин или друг вид уеб базиран софтуер, е свързана със задължително тестване. Добра практика са ранните тестове и такива след направата на всеки отделен модул. Това помага за навременното откриване на програмни бъгове и други проблеми, както и за тяхното отстраняване, преди да е станало фатално късно. Графикът за тестване на разработката следва да се състави още в самото начало.

Придържайки се към подобен план за работа се създава контрол върху целия процес и евентуални грешки и пропуски могат да се установят още в момента на тяхното възникване. Колкото и изчистена и проверена да е една концепция, винаги може да възникне нещо изненадващо, което да предизвика неприятни последици. Тестовете са гаранция за изрядна работа и спазване на заложените срокове.

На тестване подлежат всички функционалности, както тези предназначени за администраторския екип, така и другите, които касаят потребителите. Проверка се прави и на дизайна, и на съвместимостта с различни браузъри и мобилни устройства. Поддръжката на софтуерния продукт и промените по него продължават и след пускането му в експлоатация, но потребителите не бива да бъдат участници в тестови периоди. Това само ще ги отблъсне и ще ги прати при конкуренцията.

Какво е правилното съотношение между качество и срок

Няма формула, която може да даде еднозначен отговор на въпроса дали бързият старт или умерените действия водят до по-сигурен успех. Голяма част от търговците споделят мнението, че трябва да започнат веднага и да решават проблемите в движение. Други смятат, че максимата за перфектното първо впечатление важи с пълна сила и за уеб разработките и трябва да се действа с бавно темпо. 

Предимството на прибързаното начало е, че скъсявайки срока за изработка, стъпването на пазара е по-скоро. Вероятността конкурентни фирми в бранша да извадят свой подобен продукт и да спечелят на своя страна клиентите е сведена до минимум. Недостатък е, че няма достатъчно време за прецизни тестове и от това може да пострада качеството.

Плюсът на по-дългите срокове е в очакваната и предвидима сигурност. Няма вероятност да липсват ключови функционалности, което елиминира опасността от недоволни и разочаровани клиенти. Истината е, че готов, универсален модел няма. За всеки проект трябва да се направи индивидуална преценка и той трябва да започне да функционира в разумни срокове, без те да са за сметка на качеството.

За да намерите точното съотношение между качество и срок, трябва да подготвите изрядно описание на всички детайли. При разработка на къстъм софтуер не залагайте цената като водещ фактор. От Уеббилд България можем да ви дадем прогнозна, базова цена, ако разполагаме с подробно техническо задание. Детайлите по разработката са тема на разговор между нашите екипи – на възложител и изпълнител. Уточняването и на най-дребните подробности се случва по време на съвместната ни работа.

Изборът на фирма за разработка на софтуер е важна стъпка, която изисква внимание и изследване

Накратко няколко крачки, които можете да следвате, за да изберете подходящата фирма за разработка на вашият софтуер:

Определете своите изисквания

Преди да потърсите фирми за разработка на софтуер, трябва да имате ясно представа за това, какъв софтуер и какви функции се нуждаете. Изгответе списък с изискванията си, който ще ви помогне да изберете фирма, специализираща се в тези области.

Изследвайте пазара

Проведете изследване на пазара, за да откриете фирми, които предлагат услуги за разработка на софтуер. Прегледайте техния уебсайт, проучете техния опит и рецензии на клиенти. Важно е да намерите фирми с добра репутация и успешен трак рекорд в сферата на разработката на софтуер.

Преценете опита и компетентността

Проверете опита и компетентността на фирмата в разработката на софтуер. Разгледайте техните предишни проекти и референции. За да сте сигурни, че фирмата разбира вашите специфични изисквания, можете да се свържете с техните предишни клиенти и да зададете въпроси относно техния опит с фирмата.

Оценете комуникацията и подхода

Комуникацията и подходът на фирмата към работата с клиентите са от съществено значение. Уверете се, че фирмата е отзивчива и ви осигурява ясни и редовни обратна връзка. Комуникацията трябва да бъде ефективна и открита, за да осигурите успешното изпълнение на проекта.

Оценете цените

Сравнете различните цени на фирмите за разработка на софтуер, но не правете избор само въз основа на най-ниската цена. Разгледайте какви услуги са включени в цената и съотношението в компетентност/цена/качесто.

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Защо ни трябва софтуер за управление на бизнес

Защо ни трябва софтуер за управление на бизнес

Бизнесът е подложен на динамични трансформации и дигиталните промени са част от плана на всяка компания, която иска да се разраства. Съвременните пазарни условия правят надеждния софту...
SSL/TLS сертификат за защита на уеб сайт

SSL/TLS сертификат за защита на уеб сайт

SSL/TLS сертификат за защита на онлайн общуването Да пренесете бизнеса си онлайн, винаги е добра идея и моментът все е подходящ. Всичко нужно в началото е да намерите подходящата со...
Уеб консултация за успешен сайт

Уеб консултация за успешен сайт

Уеб консултация за успешен сайт В интернет има място за всеки и за да станете част от глобалната мрежа, печелейки от присъствието си там, трябва само да го поискате. Да, ама не ...
Изчистен уеб сайт без информационно претоварване

Изчистен уеб сайт без информационно претоварване

Как да се спасите от информационно претоварване В информационното общество, мисленето е дейност, която все повече отсъства. В един момент информацията става толкова много, че човек ...
IX. Стартиране на интернет сайт за електронна търговия

IX. Стартиране на интернет сайт за електронна търговия

Продължение от статии: I "Какво е онлайн търговия" II "Какво е необходимо за начало на уеб сайт за онлайн търговия" III "Кой път да изберете – трудния или лесния" IV ...
Сайт за групово пазаруване

Сайт за групово пазаруване

Сайт за групово пазаруване – кой печели от него Ако се чудите с какво да се захванете и как да се позиционирате в интернет пространството, то защо не обмислите идеята да създа...