Необходим бюджет за изработката на уеб сайт за онлайн продажби?

Необходим бюджет за изработката на уеб сайт за онлайн продажби?

Необходим бюджет за изработката на уеб сайт за онлайн продажби?

Какъв бюджет е необходим за изработка на онлайн магазин?

Необходим бюджет за изработката на онлайн магазин

Имате нужда от уеб сайт за онлайн продажби, но не знаете какъв бюджет ще вие необходим. Чувате и четете различни мнения относно цени, seo оптимизация и всичко, което върви с един онлайн магазин. Ще ви представим няколко варианта за ценовия диапазон за изработката на онлайн магазин, но това разбира се са ориентировъчни цени, които зависят от функциите, защитата и seo оптимизацията, броя страници, езикови версии, разплащателни системи и други елемента, от които се формира цената на един онлайн магазин.

Ако изберете e-commerce вариант с готова платформа

Това е вариант, който можете сами да изтеглите и инсталирате на свой собствен хостинг акаунт. Тук ще са ви необходими технически умения, разбира се не като на програмист, но достатъчни с повече свободно време, за да създадете ваш магазин.

Необходимия бюджет тук е от 0 до 700лв.

 

Плюсовете на този варианта са:

 • Ниска цена, дори може да бъде и безплатно, ако отделите малко време да прочетете в интернет как се конфигурира избраната от вас готова платформа. Единствено ще трябва да купите темплейт, някой друг плъгин и разбира се хостинг и домейн. С базови познанията трябва да инсталирате и да настройте вашия магазин.

 • Ако изберете готови теми(темплейти) имате голям избор от готови дизайни и плъгини, които да ви харесат, и които можете да се разширявате като функционалност. Някои са безплатни, а други платени.

 • Имате пълен контрол за процеса на конфигурация, защото вие сами ще го правите. Но крайния резултат може да не е задоволителен, защото всичко зависи от уменията и времето ви за изработката на уеб сайт за онлайн продажби.

 • За доработки по магазина можете да се обърнете към фирми, които могат да работят с тези платформи, защото техния код е отворен и лесно ще се справят с това, ако вие не успеете.

 

Минусите на варианта с готова платформа:

 • Трябва да имате технически познания, за да инсталирате и конфигурирате магазина. Защото това няма да стане само с няколко клика на мишката, както повечето наши клиенти са ни казвали,че са си го представяли.

 • При тези платформи сте изложени на риск от атаки от страна на недоброжелатели. Техния код е отворен и всеки има достъп до него, за да се защитите ще трябва да прилагате нови ъпдейти, когато излизат и да ги инсталирате своевременно.

 • Не можете да разчитате на персонална поддръжка от разработчиците на системата, но това е нормално като се има предвид, че тя е безплатна. За това ние смятаме, че това е временно решение, и ако искате сериозен уеб сайт за онлайн продажби това няма да е добър вариант.

Ако изберете този вариант можете да създадете своя уеб сайт и с нулев бюджет, стига да имате необходимите технически умения. За да имате добра визия ще трябва да купите теплейт, цените на които варират от $50 -$ 250. А за закупуването на плъгини сумата ще достигне до 600-700лв.

Най-подходящия избор за вас

Друг вариант, които се предлага е SaaS решенията или месечен/годишен абонамент

При този вариант ще получите готов за ползване магазин, без да се налага да инсталирате или конфигурирате нещо, но на базата на месечна или годишна такса. Като таксата ще зависи от функционалността, броя на продуктите, които можете да качите и други.

 

Плюсовете:

 • Ниска първоначална инвестиция, както и безплатен тест период през които можете да тествате как работи платформата. И ако платформата покрива нуждите ви, трябва да заплатите за избрания от вас период на доставчика на съответната платформа.

 • Готов дизайн и плъгини, които можете да променяте според функционалността, която искате, като това несъмнено увеличава разходите.

 • Нивото на сигурност е по-голямо сравнение с предишния вариант, защото кода не е отворен и защитата е отговорност на доставчика. В много случай разработчиците на подобни SaaS решения използват Open Source платформи, но със сериозна персонализация.

 • Поддръжката е различна в зависимост от пакетната цена, която изберете. Но при въпроси и проблеми ще можете да се обърнете към доставчика.

Минуси:

 • Минимален или никакъв достъп до кода на този модел на системата, така че ако решите да извършите доработки, няма да можете, ако те не са от страна на доставчика.

 • Плащате всеки месец такса и завинаги, докато искате магазина да работи на тази платформа. При този вариант няма еднократна инвестиция.

 • Слаба сео оптимизация за Google, защото тези платформи хостват всички магазини, които създават на едно и също място.

При тези SaaS решения бюджета, които вие е необходим е в 40-300 лв. на месец.

 

уеб сайт за онлайн продажби създаден по поръчка или още наричан къстъм (персонализирано) решение

Това е варианта, при който вие възлагате на фирма изпълнител да изработи магазина ви изцяло за вас.

В този вариант вие сами разписвате какви функционалности да има, на какво натоварване да издържа, обем от съдържание, модули и продукти.

 

Плюсовете на магазина по поръчка:

 • Контрола върху функционалността му е голям и магазина ще е съобразен според вашия бизнес. В зависимост от вашите идеи и развитие, тази функционалност може да се надгражда във времето.

 • Притежавате всички права над програмния код.

 • Високо ниво на секюрити, както на информацията, така и на програмните файлове.

 • Добре оптимизиран софтуер използващ минимални ресурси на сървъра, както и добро бързодействие при зареждане на страниците.

 • Добри предпоставки за отлична Seo оптимизацията за търсачките. Предвидете си разходи за seo оптимизацията, защото според иновациите и алгоритмите, които непрекъснато променя Google това е битка с конкуренцията ви, която е нужно да водите, за да бъдете по-добри и в начални позиции в индекса на търсачките.

 

Минусите:

 • Висока първоначална инвестиция сравнение с другите два варианта. Но сравнете цената, която трябва да платите при месечен абонамент за една година при SaaS варианта, защото често този пакет излиза по-скъп отколкото цената за изработката на индивидуален уеб сайт.

 • Не можете да използвате готови плъгини и дизайни. Всички доработки, които искате трябва да си ги заплатите, но те и при Saas решенията също се заплащат.

 • Липсват инструкции за работа с този вид магазин в Google, но пък разработчика предлага обучение за работата със сайта и при евентуални въпроси няма да ви откажат да помогнат при затруднение. Необходими ще са ви няколко дни, за да свикнете да работите с админ панела на магазина.

Бюджета при този вариант е от 6 500 до 30 000 лв.

Цената на този вариант варира в тези големи граници, защото зависи от функционалността на магазина, от които имате нужда. Не сериозно е да си мислите, че ако искате един добре работещ магазин, за него няма да е нужно да инвестирате нищо. Всеки магазин изисква освен първоначална инвестиция и последваща поддръжка. Както реалния магазин, така и сайта ще трябва да го поддържате, ако искате продажбите ви да не спадат.

Изберете варианта, според спецификацията на вашия бизнес. Съобразете какво искате да постигнете с този магазин, дали варианта, които изберете ще бъде лесен и за крайния ви клиент. Дали ще имате доработки, ако се развие бизнеса ви, ще имате ли техническите възможности да свършите сами това? Съществуват различни варианти за създаване на уеб сайт за онлайн продажби, а бюджета ви зависи от варианта, който ще изберете или по-скоро кой вариант ще изберете зависи от това какъв бюджет сте предвидили.

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Каква е разликата между големия и малкия онлайн търговец?

Каква е разликата между големия и малкия онлайн търговец?

Знаете ли как да откриете разликата между големия и малък онлайн търговец? Чрез тази статия ще се опитаме да ви посочим важните неща, които имат предимство и недостатъци между голе...
V. Ролята на маркетинга в електронната търговия

V. Ролята на маркетинга в електронната търговия

Продължение от статии: I "Какво е онлайн търговия" II "Какво е необходимо за начало на уеб сайт за онлайн търговия" III "Кой път да изберете – трудния или лесния" IV ...
Политика за връщане на поръчки

Политика за връщане на поръчки

Политика за връщане на поръчки: защо не може без нея и как да я направим ефективна Всеки уеб сайт за продажби включва съдържание, което е базово и без което не може да функционира. ...
Дизайн на лого: Как да сте уникални и запомнящи се

Дизайн на лого: Как да сте уникални и запомнящи се

Колко пъти ви се е случвало веднага да разпознаете даден бранд, без дори да сте прочели името му? Възможно ли е това? Разбира се. Ако видите логото му, което е станало толкова популярн...
Бъди онлайн със собствен уеб сайт

Бъди онлайн със собствен уеб сайт

Визитната картичка е нещо полезно, но когато става въпрос за бизнес и фирмен профил, вече не е най-доброто средство да се представите и заявите, както пред партньорите си, така и пред ...
Най-популярните кибер заплахи и как да спасите онлайн търговията от тях

Най-популярните кибер заплахи и как да спасите онлайн търговията от тях

Онлайн търговията се радва на небивал растеж и това е безспорно предимство за всеки предприемач, насочил се към глобалната мрежа. Освен възможностите обаче, има редица рискови ситуации...