Каква е цената за изработка на онлайн магазин?

Каква е цената за изработка на онлайн магазин?

Каква е цената за изработка на онлайн магазин?

kolko-struva-online-magazin

В тази статия ще ви изброим няколко стъпки и фактори, които са важни за създаването на онлайн магазин и определят цената за неговата изработка. Стъпки и фактори, които не само определят цената за изработка, но и ако не сте запознати с тях, ще ви бъдат полезни, ако сте решили да създадете и поддържате онлайн бизнес.

На първо място трябва да сте наясно какъв продукт искате да продавате, каква цена да предложите на крайния потребител, как да рекламирате , за да имате повече продажби, как да задоволите клиентите си, за да пазаруват те отново при вас и да ви препоръчат на своите приятели.

Навигация и групи продукти 

След като сте наясно какво ще продавате, следва да знаете тези продукти в колко категории (групи) и подкатегории (под-групи) ще бъдат. Това е от голямо значение, защото при избор на фирма за изработка на онлайн магазин, изпълнителя ще искат да знае колко продуктови категории ще имате, за да могат правилно да се разположат в структурата на сайта, за да са видими и лесно достъпни за потребителите на магазина. Групите продукти са в основата за навигацията на магазина.

Обем от информация в магазина и очакван трафик от потребители

network_traffic 

Друго важно е да предоставите информация на фирмата разработчик, горе-долу какво количество от продукти, ще има за всички групи продукти, какъв обем от информация ще е необходимо да се съхранява в базата данни. Очаквате ли периодично броя на продуктите да се увеличава и горе-долу с каква бройка на какъв период от време. Ако разработчика има предварително тази информация, ще използва технологии и архитектура подходяща за нуждите на вашия магазин.
Също от голямо значение за разработчика е да знае какви са ви плановете за маркетинг и какъв трафик очаквате да има на сайта. Ако фирмата за разработка на онлайн магазина има всичката тази информация не само, че ще направи правилна архитектура на сайта, но и по-лесно ще ви насочи какъв хостинг план да закупите, за да подсигурите нужната сървърна среда, в която да работи софтуера.  Споделеният хостинг има ограничения в дисковото пространство и процесорното време. Доста често препоръчваме на нашите клиенти да закупят VPS сървър, вместо споделен ходстинг, но това също е индивидуално за всеки онлайн магазин. Ако магазинът ви има много продукти и всеки един от тях има много снимки, но не очаквате да имате много голям трафик от посещения (ако целевата група е по-малка) то тогава е по-добре да изберете споделен хостинг план примерно със 150 GB дисково пространство, но с ограничения в процесорното време. 
Ако обаче очаквате огромен трафик, а в същото време обема на информация в сайта е по-малък от 100 GB е по-добре да наемете VPS сървър вместо споделен хостинг. VPS сървъра няма ограничения в процесорното време! Можете да използвате цялата предоставена ви мощ на машината без да се притеснявате, че ще изразходите процесорното време и в даден момент ще се налага да предприемате бързи и адекватни действия за преместването на софуера. За по-големите онлайн магазини с огромен обем на информация и огромен трафик от посетители не би било подходящо нито споделен хостинг, нито нает VPS сървър. За такъв магазин вече е необходимо да си закупите собствен сървър/и, който/които да е колокиран в дейта център. 


Езикови версии и домейн/и

mnogo-ezici

Друг важен фактор за онлайн магазина е  колко езикови версии ще има в него, както и дали всяка езикова версия ще е огледална на основната или не. Всичките езикови версии към един домейн ли ще бъдат или за всеки език ще има отделен домейн? В последните години в България се наблюдава тенденцията един онлайн магазин да има примерно три домейна за три езикови версии за различни държави, но и трите да се управляват от един и същи административен панел. Например онлайн магазин с българска версия „mysite.bg“, румънска версия „mysite.ro“ и гръцка версия „mysite.gr“. 
Това е нещо, което е добре да уточните в началото преди изработката на онлайн магазина. Хубаво е да запознаете разработчика с цялата си стратегия и да поискате неговото професионално мнение.

Методи на плащане

metodi-na-plashtane

Следващ важен фактор за формиране на бюджета ви е колко начини и какви методи на плащане ще има в магазина ви. Най-стандартните са чрез наложен платеж, по банков тъп, плащане чрез Epay, EasyPay, PayPal,  плащане с карта. И тук е правилото, че колкото повече варианти за плащане искате, толкова повече поскъпва цената за изработка. Ако, ще насърчавате потребителите да плащат с карти, помислете кои платежни платформи да се интегрират в магазина. Разбира се може да се интегрират много платформи за онлайн плащания, но много от тях се презастъпват. Ако не е необходимо да имате някоя от тях, защо да плащате на разработчика за интеграцията им, а след това месечни и годишни такси?

Начин на доставка, замяна на продукт и възстановяване на сума

Четвърти важен фактор е начина ви за доставка. Дали ще имате интегрирани системи на куриерски фирми за доставка в онлайн магазина или ще използвате модул за товарителници в платформата на куриера. Дали ще работите с един или повече от един куриер. Ще доставяте ли пратките до адрес на потребителя или само до офис на куриера. Помислете също така и за политика на връщане или замяна. Връщане на стока + възстановяване на сума или само замяна на продукт са ежедневие в онлайн търговията. 

Помислете за всички модули и функционалности, които биха улеснили вашата работа и връзката ви с крайният потребител клиента! 
Всеки допълнителен модул и допълнителна функционалност ще оскъпи цената на софтуера, но пък ще улесни работата ви. Разбира се може в началото да започнете вашият онлайн бизнес с по-малко модули и функционалности, а във времето да надграждате с всичко, което ви е необходимо.

Първоначално публикуване на информация

populvane-na-informacia

Пета стъпка- е попълването на информация за вашите продукти. Това е обемиста работа, която зависи от това какъв продукт предлагате и колко информация е необходима за него. Някой фирми предлагат попълване на онлайн магазина, но това е при допълнително споразумение и разбира се,  което се заплаща допълнително. Помислете дали да аутсорснете тази дейност или да я развиете във вашето дружество.  Това много зависи от продуктите ви и от тяхната спецификация. Предполага се, че Вие най-добре познавате вашите продукти и най-добре бихте могли да направите подробно описание за всеки един от тях. Ако продуктите ви са специфични помислете за вариант да назначите и обучите ваши служители, които да представят добре информацията за тях в сайта за вашите потребители. Копирайта не е лесна задача. Освен да се представи добре един продукт, трябва и текста в описанието да е интересен за потребителя така, че да го прочете и добие пълна и положителна информация за продукта. Текста освен, че е информация той е и манипулация за клиента да закупи точно този продукт и точно от вашият магазин. Освен това текста трябва да е и с голям процент на уникалност, за да се индексира добре в търсачките, като google. За измерване уникалността на текста има не малко софтуери и тулове, които можете да използвате.

Снимки на продуктите 

obrabotvane-na-snimki

Помислете какви снимки ще ползвате за вашите продукти и как ще бъдат обработени.
Снимката е нещо без което трудно, ще продавате. 
Най-добре е снимките да са авторски и оригинални за всеки продукт. Не използвайте аватарни снимки! Наемете професионален фотограф, който да ви заснеме продуктите или най-малко да обучи ваш служител, който да извършва тази дейност достатъчно добре. Помислете за снимките дали да са просто продуктови снимки или да са на по-раздвижен фон с човешко присъствие. След заснемане на продуктите е добре снимките да бъдат обработени, оразмерени и компресирани. Не е необходимо да прилагате снимка с резолюция 5000 пиксела. Малко са потребителите, които разполагат с устройство, на което да видят всеки пиксел от тази снимка. Снимките задължително трябва да са компресирани, за да не тежат на страницата на сайта. Ако снимките са тежки и страницата зарежда бавно, рискувате продукта да не се индексира добре в google или потребителя да не дочака да зареди страницата и да отиде на друг конкурентен сайт.  


Всичко горе описано е само началото за започване на вашия онлайн бизнес. Също така трябва да предвидите разходи и за поддръжка за магазина, трябва ви и бюджет за реклама, за административни разходи като : счетоводство, месечни такси, данъци, и др. и разбира се разходи за непредвидени такива.

С разработването на магазина ще са нужни и допълнителни доработки, но това ще са  разходи, които можете да оставите за по-късен етап. Важното е да си поставите ясни цели за това какъв продукт, ще продавате, разходите, които ще имате и разбира се да изчислите какви печалби  бихте могли да генерирате.

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Как се прави онлайн магазин, който завладява и пристрастява клиентите на 100%

Как се прави онлайн магазин, който завладява и пристрастява клиентите на 100%

Пазаруването никога не е било по-лесно. Почти всичко, за което се сетите е на един клик разстояние от вас. Онлайн търговията вече не е феномен, както години наред бе определяна, а ...
Социални доказателства в онлайн търговията

Социални доказателства в онлайн търговията

Кое кара хората да предпочитат един продукт пред друг? Изобщо, как избират какво да купят? Тези въпроси не дават мира на куп специалисти и експерти. И макар, че търсенето на отговори п...
Как да изберем цветова гама за уеб сайта си?

Как да изберем цветова гама за уеб сайта си?

Избирате цвят за лого и сайт? Решете как искате да въздействате на хората Колко пъти ви се е случвало да отворите един сайт, без дори да ви интересува това, което той предлага? ...
Изработка на сайт цена

Изработка на сайт цена

Колко струва един уеб сайт? Ако сте в процес на търсене кой да се заеме с изработка на уеб сайт за вас и вашия бизнес, то първият въпрос несъмнено е колко ще ви струва начинанието. ...
Успешен сайт

Успешен сайт

Диагноза: Успешен сайт или как да започнете печеливш онлайн бизнес Интернет е силна и безпощадна медия. Предлага куп възможности и инструменти за бърза слава и популярност, но с...
Продуктова страница в онлайн магазин

Продуктова страница в онлайн магазин

Как се прави успешна продуктова страница Част от мисията на всеки онлайн магазин е да създаде успешна продуктова страница. Точно тя играе основна роля за привличане на клиенти. Ако ...