Каква е цената за изработка на онлайн магазин?

Каква е цената за изработка на онлайн магазин?

Каква е цената за изработка на онлайн магазин?

kolko-struva-online-magazin

В тази статия ще ви изброим няколко стъпки и фактори, които са важни за създаването на онлайн магазин и определят цената за неговата изработка. Стъпки и фактори, които не само определят цената за изработка, но и ако не сте запознати с тях, ще ви бъдат полезни, ако сте решили да създадете и поддържате онлайн бизнес.

На първо място трябва да сте наясно какъв продукт искате да продавате, каква цена да предложите на крайния потребител, как да рекламирате , за да имате повече продажби, как да задоволите клиентите си, за да пазаруват те отново при вас и да ви препоръчат на своите приятели.

Навигация и групи продукти 

След като сте наясно какво ще продавате, следва да знаете тези продукти в колко категории (групи) и подкатегории (под-групи) ще бъдат. Това е от голямо значение, защото при избор на фирма за изработка на онлайн магазин, изпълнителя ще искат да знае колко продуктови категории ще имате, за да могат правилно да се разположат в структурата на сайта, за да са видими и лесно достъпни за потребителите на магазина. Групите продукти са в основата за навигацията на магазина.

Обем от информация в магазина и очакван трафик от потребители

network_traffic 

Друго важно е да предоставите информация на фирмата разработчик, горе-долу какво количество от продукти, ще има за всички групи продукти, какъв обем от информация ще е необходимо да се съхранява в базата данни. Очаквате ли периодично броя на продуктите да се увеличава и горе-долу с каква бройка на какъв период от време. Ако разработчика има предварително тази информация, ще използва технологии и архитектура подходяща за нуждите на вашия магазин.
Също от голямо значение за разработчика е да знае какви са ви плановете за маркетинг и какъв трафик очаквате да има на сайта. Ако фирмата за разработка на онлайн магазина има всичката тази информация не само, че ще направи правилна архитектура на сайта, но и по-лесно ще ви насочи какъв хостинг план да закупите, за да подсигурите нужната сървърна среда, в която да работи софтуера.  Споделеният хостинг има ограничения в дисковото пространство и процесорното време. Доста често препоръчваме на нашите клиенти да закупят VPS сървър, вместо споделен ходстинг, но това също е индивидуално за всеки онлайн магазин. Ако магазинът ви има много продукти и всеки един от тях има много снимки, но не очаквате да имате много голям трафик от посещения (ако целевата група е по-малка) то тогава е по-добре да изберете споделен хостинг план примерно със 150 GB дисково пространство, но с ограничения в процесорното време. 
Ако обаче очаквате огромен трафик, а в същото време обема на информация в сайта е по-малък от 100 GB е по-добре да наемете VPS сървър вместо споделен хостинг. VPS сървъра няма ограничения в процесорното време! Можете да използвате цялата предоставена ви мощ на машината без да се притеснявате, че ще изразходите процесорното време и в даден момент ще се налага да предприемате бързи и адекватни действия за преместването на софуера. За по-големите онлайн магазини с огромен обем на информация и огромен трафик от посетители не би било подходящо нито споделен хостинг, нито нает VPS сървър. За такъв магазин вече е необходимо да си закупите собствен сървър/и, който/които да е колокиран в дейта център. 


Езикови версии и домейн/и

mnogo-ezici

Друг важен фактор за онлайн магазина е  колко езикови версии ще има в него, както и дали всяка езикова версия ще е огледална на основната или не. Всичките езикови версии към един домейн ли ще бъдат или за всеки език ще има отделен домейн? В последните години в България се наблюдава тенденцията един онлайн магазин да има примерно три домейна за три езикови версии за различни държави, но и трите да се управляват от един и същи административен панел. Например онлайн магазин с българска версия „mysite.bg“, румънска версия „mysite.ro“ и гръцка версия „mysite.gr“. 
Това е нещо, което е добре да уточните в началото преди изработката на онлайн магазина. Хубаво е да запознаете разработчика с цялата си стратегия и да поискате неговото професионално мнение.

Методи на плащане

metodi-na-plashtane

Следващ важен фактор за формиране на бюджета ви е колко начини и какви методи на плащане ще има в магазина ви. Най-стандартните са чрез наложен платеж, по банков тъп, плащане чрез PayPal, БОРИКА плащане с карта, Epay, EasyPay и т.н.. И тук е правилото, че колкото повече варианти за плащане искате, толкова повече поскъпва цената за изработка. Ако, ще насърчавате потребителите да плащат с карти, помислете кои платежни платформи да се интегрират в магазина. Разбира се може да се интегрират много платформи за онлайн плащания, но много от тях се припокриват. Ако не е необходимо да имате някоя от тях, защо да плащате на разработчика за интеграцията им, а след това месечни или годишни такси?

Начин на доставка, замяна на продукт и възстановяване на сума

Четвърти важен фактор е начина ви за доставка. Дали ще имате интегрирани системи на куриерски фирми за доставка в онлайн магазина или ще използвате модул за товарителници в платформата на куриера. Дали ще работите с един или повече от един куриер. Ще доставяте ли пратките до адрес на потребителя или само до офис на куриера. Помислете също така и за политика на връщане или замяна. Връщане на стока + възстановяване на сума или само замяна на продукт са ежедневие в онлайн търговията. 

Помислете за всички модули и функционалности, които биха улеснили вашата работа и връзката ви с крайният потребител клиента! 
Всеки допълнителен модул и допълнителна функционалност ще оскъпи цената на софтуера, но пък ще улесни работата ви. Разбира се може в началото да започнете вашият онлайн бизнес с по-малко модули и функционалности, а във времето да надграждате с всичко, което ви е необходимо.

Първоначално публикуване на информация

populvane-na-informacia

Пета стъпка- е попълването на информация за вашите продукти. Това е обемиста работа, която зависи от това какъв продукт предлагате и колко информация е необходима за него. Някой фирми предлагат попълване на онлайн магазина, но това е при допълнително споразумение и разбира се,  което се заплаща допълнително. Помислете дали да аутсорснете тази дейност или да я развиете във вашето дружество.  Това много зависи от продуктите ви и от тяхната спецификация. Предполага се, че Вие най-добре познавате вашите продукти и най-добре бихте могли да направите подробно описание за всеки един от тях. Ако продуктите ви са специфични помислете за вариант да назначите и обучите ваши служители, които да представят добре информацията за тях в сайта за вашите потребители. Копирайта не е лесна задача. Освен да се представи добре един продукт, трябва и текста в описанието да е интересен за потребителя така, че да го прочете и добие пълна и положителна информация за продукта. Текста освен, че е информация той е и манипулация за клиента да закупи точно този продукт и точно от вашият магазин. Освен това текста трябва да е и с голям процент на уникалност, за да се индексира добре в търсачките, като google. За измерване уникалността на текста има не малко софтуери и тулове, които можете да използвате.

Снимки на продуктите 

obrabotvane-na-snimki

Помислете какви снимки ще ползвате за вашите продукти и как ще бъдат обработени.
Снимката е нещо без което трудно, ще продавате. 
Най-добре е снимките да са авторски и оригинални за всеки продукт. Не използвайте аватарни снимки! Наемете професионален фотограф, който да ви заснеме продуктите или най-малко да обучи ваш служител, който да извършва тази дейност достатъчно добре. Помислете за снимките дали да са просто продуктови снимки или да са на по-раздвижен фон с човешко присъствие. След заснемане на продуктите е добре снимките да бъдат обработени, оразмерени и компресирани. Не е необходимо да прилагате снимка с резолюция 5000 пиксела. Малко са потребителите, които разполагат с устройство, на което да видят всеки пиксел от тази снимка. Снимките задължително трябва да са компресирани, за да не тежат на страницата на сайта. Ако снимките са тежки и страницата зарежда бавно, рискувате продукта да не се индексира добре в google или потребителя да не дочака да зареди страницата и да отиде на друг конкурентен сайт.  


Всичко горе описано е само началото за започване на вашия онлайн бизнес. Също така трябва да предвидите разходи и за поддръжка за магазина, трябва ви и бюджет за реклама, за административни разходи като : счетоводство, месечни такси, данъци, и др. и разбира се разходи за непредвидени такива.

С разработването на магазина ще са нужни и допълнителни доработки, но това ще са  разходи, които можете да оставите за по-късен етап. Важното е да си поставите ясни цели за това какъв продукт, ще продавате, разходите, които ще имате и разбира се да изчислите какви печалби  бихте могли да генерирате.

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Онлайн продажби с добра комуникация

Онлайн продажби с добра комуникация

Онлайн комуникацията продава: научете как Обратно на очакванията на мнозина, че комуникацията между клиент и продавач е възможна само във физически магазин, онлайн магазинът предост...
Рекламна кампания във Facebook

Рекламна кампания във Facebook

Умеете ли да се възползвате от социалните мрежи? Опитайте това Забелязали ли сте, че все по-често при изработка на онлайн магазин, задължително присъства на удобно място, обикно...
Неактивни потребители

Неактивни потребители

Неактивни потребители: Как да събудите „спящите“ Обичайно привличането на нови потребители е по-трудно и по-скъпо от запазването на вече съществуващите. Често обаче голя...
Изоставена количка

Изоставена количка

Проблемът „изоставена количка“ и как най-умело да се справим с него За всеки търговец има достатъчно стресови ситуации, които затрудняват работата му и носят риск от заг...
Важни предпоставки за реализация на успешен онлайн магазин

Важни предпоставки за реализация на успешен онлайн магазин

Избор на стока Какво е необходимо за започване на онлайн търговия? Има няколко важни неща, които трябва да знаете, за да създадете и управлявате успешен онлайн магазин. На първ...
Онлайн търговия какво е това? Искаш ли и ти да печелиш от интернет?

Онлайн търговия какво е това? Искаш ли и ти да печелиш от интернет?

Какво е това онлайн магазин и вие можете ли да си го позволите? Това е въпрос, на който ще се опитаме да ви отговорим в тази статия. Вече все повече хора работят и се ровят в интер...