Готов софтуер или специално разработен, какво да изберем?

Готов софтуер или специално разработен, какво да изберем?

Готов софтуер или специално разработен, какво да изберем?

Готов софтуер или специално разработен?

Решението за избор между стандартен софтуер или специално разработен софтуер зависи от няколко фактора, включително специфичните нужди на организацията, наличния бюджет, времевите ограничения и необходимото ниво на персонализиране.

Готовият софтуер е лесно достъпен и обикновено е по-евтин от разработването на софтуер по поръчка. Може да бъде добър избор за малки и средни предприятия със стандартни бизнес процеси, които не изискват значително персонализиране. Готовият софтуер също обикновено се предлага с поддръжка на клиенти и редовни актуализации, което може да бъде от полза за фирми, които нямат вътрешен ИТ екип.

От друга страна, специално разработеният софтуер може да бъде пригоден да отговаря на специфичните нужди на дадена организация. Често е по-скъп и отнема много време от стандартния софтуер, но може да осигури конкурентно предимство и да осигури по-висока възвръщаемост на инвестициите в дългосрочен план. Персонализираният софтуер може също така да осигури по-добра интеграция със съществуващи системи и технологии, както и по-голяма гъвкавост за адаптиране към променящите се бизнес нужди.

В обобщение, решението за избор между стандартен софтуер и разработка на софтуер по поръчка трябва да се основава на внимателна оценка на специфичните нужди, бюджет и ресурси на организацията.

Какво да изберем?

Ако притежавате или управлявате бизнес, едно от важните решения, които трябва да вземете, е дали да направите дългосрочна инвестиция в специално разработен софтуер или да заложите на по-евтин и традиционен вариант, какъвто е готовият продукт. Всяко внедряване на софтуер е предшествано от добре обмислена стратегия, съобразена с конкретните нужди и особености на бизнеса.

Дори в началото да изберете по-лесния и финансово изгоден готов софтуер, то впоследствие може да се окаже, че му липсват основни функционалности, които възпрепятстват работата на компанията и спират растежа ѝ. Това ще затормози ежедневните операции и ще се наложи голяма част от тях да се извършват ръчно, вместо наслаждавайки се на удобството и бързината на автоматизираните процеси. 

Колкото повече расте бизнесът, толкова по-належаща става нуждата от софтуер, който да осигури нормалното функциониране на всички отдели и подразделения във фирмата. Специално изработеното софтуерно решение е изключително полезно, но само ако разходите са оправдани и ако то е ефективно, предоставяйки предимство пред конкурентите в бранша.

Какви са предимствата на специално разработения софтуер

Той изисква време, енергия и пари. Инвестицията е значителна, но обикновено се отплаща, според очакванията. Подходящ е за бизнес, който е динамичен и се разраства, защото това изисква от софтуера да се адаптира към него и да може да отговори на новите изисквания. Целта е приходите да нарастват, без или с минимално увеличение на оперативните разходи. Основните предимства са:

  • ефективност – специално създаденият софтуер помага на екипите да работят по-бързо и продуктивно, включва всички необходими функционалности в една технологична платформа, цялата информация е на едно място, без да се налага използването на различни програми и приложения и отварянето на десетки прозорци на екрана; 
  • конкурентност – собствената софтуерна разработка дава предимство пред бизнес конкурентите, тъй като е съобразена с конкретните нужди и е различна от масово използваните;
  • адаптивност – персонализираният софтуер е плод на екип от професионални разработчици, включва най-подходящите модули и инструменти и при всяка технологична новост или промяна е готов да се напасне.

Всичко това дава възможност на търговеца не просто да предлага своите стоки и услуги по обичайния начин, но да добави повече качество и да получи по-добра цена. 

Кои са недостатъците на готовия софтуер

Той не е в състояние да отговори на всички нужди и очаквания на бизнеса. Факт е, че се справя добре с много задачи, които са основни за всяка компания, но ако има специфични изисквания, той не е достатъчен – може да обърка ежедневната работа, както и да спре растежа на бизнеса. В такъв случай трябва да се мисли в посока собствена разработка.

Готовият продукт има още един недостатък – при него липсват възможности за промяна на функционалностите или това става много трудно. Добавянето или премахването на вградени модули е ограничено. Тази липса на гъвкавост води до принудителна употреба на софтуер, който е с липсващи функционалности или пък има такива, които са в излишък и не се ползват.

Вероятността закупеният готов софтуер да се окаже несъвместим с редица програми и приложения е напълно реална и често се случва. За разлика от специално разработения, при него не е възможно ефективното комуникиране и комбиниране на данни от различни източници. Липсата на единна база от данни може да се окаже спънка за изпълнение на рутинните дейности.

Какво може да доведе до отказ от специализиран софтуер

На първо място е ограниченият бюджет. За стартиращи компании и такива с недостигащо финансиране е нормално в началото да се възползват от готов софтуер. Персонализираната разработка изисква инвестиция, която трябва да бъде добре обмислена и пресметната. Изисква още нещо ценно – време. Процесът по разработване и внедряване не е кратък и сроковете трябва да са ясно заложени от самото начало.

За някои по-популярни бизнеси има готови продукти, които са напълно подходящи, позволяват извършване на всички дейности и задачи и тяхното използване може да започне веднага. В такъв случай един готов софтуер ще свърши добра работа. Такъв е препоръчително да ползва и всеки предприемач, който не е убеден, че специално създаденият за него ще му донесе конкурентно предимство пред останалите участници в съответната пазарна ниша.

Отказът от специализиран софтуер може да се дължи и на особености на самия бизнес, свързани с технологични ограничения. Решението винаги трябва да бъде взето след подробно проучване и анализ и след като се направи трезва преценка на плюсовете и минусите – да са ясни ползите от специализираното софтуерно решение и възможните аргументи против него.

Как да изберете софтуер по поръчка, без да сгрешите

Като се възползвате от позицията, в която се намирате. Когато купувате готов софтуер, получавате ясни указания какво може да прави продуктът. Предимството, когато поръчвате специализиран софтуер е, че вие определяте какво искате да прави той. Изисквайте включване на толкова функционалности, колкото са ви нужни, за да получите максимална стойност от вложените средства в инвестицията.

Колкото по-подготвени сте да вземате решения и го правите бързо, толкова по кратки ще са сроковете за изработка от страна на софтуерната компания, като по този начин ще подпомогнете целия процес по създаване на продукта. Измервайте ефективността на софтуера с постигането на положителна промяна и скоростта, с която се случва подобрението на работните процеси.

За да се предпазите от грешки, не гледайте на персоналния софтуер като на стока, която можете да вземете от рафта в магазина и да си решите проблемите. Концентрирайте се върху възможностите, които ще имате, когато подходите подготвени и аргументирано към целия процес по създаване на софтуерното решение. Не поставяйте като водещо условие сроковете. Те се определят от конкретните функционалности, които трябва да се включат и вървят заедно с график за всеки етап от проекта.

Не избирайте най-евтиния вариант като задължителна опция. Крайната ви цел е да подобрите процесите в компанията, да ги направите по-устойчиви, по-бързи и доходоносни. Малкото пари едва ли ще гарантират постигането на подобен резултат. Не настоявайте за отстъпка на всяка цена, а разгледайте съотношението между разходите и ползите. Направете сметка колко пари ще изхарчите, ако продължите да работите без персонален софтуер.

Когато готовият софтуер не отговаря на изисквания ви и не ви удовлетворява, направете запитване за разработка на изяло къстъм решение. От Уеббилд България сме готови да ви предложим такова, което напълно да съответства на вашите индивидуални работни процеси. 

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Какво му трябва на един салон за красота?

Какво му трябва на един салон за красота?

Какво му трябва на един салон за красота? Да бъде онлайн! Салоните за красота отдавна не са луксозни места, достъпни само за разглезени млади дами. Те са част от ежедневието на ...
Социални доказателства в онлайн търговията

Социални доказателства в онлайн търговията

Кое кара хората да предпочитат един продукт пред друг? Изобщо, как избират какво да купят? Тези въпроси не дават мира на куп специалисти и експерти. И макар, че търсенето на отговори п...
От НАП отстъпиха, хиляди онлайн търговци няма да издават касови бележки

От НАП отстъпиха, хиляди онлайн търговци няма да издават касови бележки

От НАП отстъпиха, хиляди онлайн търговци няма да издават касов бон За много електронни магазини отпада изискването да имат касови апарати и да издават фискални бонове. Това глас...
Почти половината фирми у нас все още нямат собствен сайт

Почти половината фирми у нас все още нямат собствен сайт

Почти половината фирми у нас все още нямат собствен сайт, телефонът е най-използван за интернет Интернет пространството продължава да разширява влиянието си и да привлича все повече...
Изоставена количка

Изоставена количка

Проблемът „изоставена количка“ и как най-умело да се справим с него За всеки търговец има достатъчно стресови ситуации, които затрудняват работата му и носят риск от заг...
V. Ролята на маркетинга в електронната търговия

V. Ролята на маркетинга в електронната търговия

Продължение от статии: I "Какво е онлайн търговия" II "Какво е необходимо за начало на уеб сайт за онлайн търговия" III "Кой път да изберете – трудния или лесния" IV ...