Готов софтуер или специално разработен, какво да изберем?

Готов софтуер или специално разработен, какво да изберем?

Готов софтуер или специално разработен, какво да изберем?

Готов софтуер или специално разработен?

Решението за избор между стандартен софтуер или специално разработен софтуер зависи от няколко фактора, включително специфичните нужди на организацията, наличния бюджет, времевите ограничения и необходимото ниво на персонализиране.

Готовият софтуер е лесно достъпен и обикновено е по-евтин от разработването на софтуер по поръчка. Може да бъде добър избор за малки и средни предприятия със стандартни бизнес процеси, които не изискват значително персонализиране. Готовият софтуер също обикновено се предлага с поддръжка на клиенти и редовни актуализации, което може да бъде от полза за фирми, които нямат вътрешен ИТ екип.

От друга страна, специално разработеният софтуер може да бъде пригоден да отговаря на специфичните нужди на дадена организация. Често е по-скъп и отнема много време от стандартния софтуер, но може да осигури конкурентно предимство и да осигури по-висока възвръщаемост на инвестициите в дългосрочен план. Персонализираният софтуер може също така да осигури по-добра интеграция със съществуващи системи и технологии, както и по-голяма гъвкавост за адаптиране към променящите се бизнес нужди.

В обобщение, решението за избор между стандартен софтуер и разработка на софтуер по поръчка трябва да се основава на внимателна оценка на специфичните нужди, бюджет и ресурси на организацията.

Какво да изберем?

Ако притежавате или управлявате бизнес, едно от важните решения, които трябва да вземете, е дали да направите дългосрочна инвестиция в специално разработен софтуер или да заложите на по-евтин и традиционен вариант, какъвто е готовият продукт. Всяко внедряване на софтуер е предшествано от добре обмислена стратегия, съобразена с конкретните нужди и особености на бизнеса.

Дори в началото да изберете по-лесния и финансово изгоден готов софтуер, то впоследствие може да се окаже, че му липсват основни функционалности, които възпрепятстват работата на компанията и спират растежа ѝ. Това ще затормози ежедневните операции и ще се наложи голяма част от тях да се извършват ръчно, вместо наслаждавайки се на удобството и бързината на автоматизираните процеси. 

Колкото повече расте бизнесът, толкова по-належаща става нуждата от софтуер, който да осигури нормалното функциониране на всички отдели и подразделения във фирмата. Специално изработеното софтуерно решение е изключително полезно, но само ако разходите са оправдани и ако то е ефективно, предоставяйки предимство пред конкурентите в бранша.

Какви са предимствата на специално разработения софтуер

Той изисква време, енергия и пари. Инвестицията е значителна, но обикновено се отплаща, според очакванията. Подходящ е за бизнес, който е динамичен и се разраства, защото това изисква от софтуера да се адаптира към него и да може да отговори на новите изисквания. Целта е приходите да нарастват, без или с минимално увеличение на оперативните разходи. Основните предимства са:

  • ефективност – специално създаденият софтуер помага на екипите да работят по-бързо и продуктивно, включва всички необходими функционалности в една технологична платформа, цялата информация е на едно място, без да се налага използването на различни програми и приложения и отварянето на десетки прозорци на екрана; 
  • конкурентност – собствената софтуерна разработка дава предимство пред бизнес конкурентите, тъй като е съобразена с конкретните нужди и е различна от масово използваните;
  • адаптивност – персонализираният софтуер е плод на екип от професионални разработчици, включва най-подходящите модули и инструменти и при всяка технологична новост или промяна е готов да се напасне.

Всичко това дава възможност на търговеца не просто да предлага своите стоки и услуги по обичайния начин, но да добави повече качество и да получи по-добра цена. 

Кои са недостатъците на готовия софтуер

Той не е в състояние да отговори на всички нужди и очаквания на бизнеса. Факт е, че се справя добре с много задачи, които са основни за всяка компания, но ако има специфични изисквания, той не е достатъчен – може да обърка ежедневната работа, както и да спре растежа на бизнеса. В такъв случай трябва да се мисли в посока собствена разработка.

Готовият продукт има още един недостатък – при него липсват възможности за промяна на функционалностите или това става много трудно. Добавянето или премахването на вградени модули е ограничено. Тази липса на гъвкавост води до принудителна употреба на софтуер, който е с липсващи функционалности или пък има такива, които са в излишък и не се ползват.

Вероятността закупеният готов софтуер да се окаже несъвместим с редица програми и приложения е напълно реална и често се случва. За разлика от специално разработения, при него не е възможно ефективното комуникиране и комбиниране на данни от различни източници. Липсата на единна база от данни може да се окаже спънка за изпълнение на рутинните дейности.

Какво може да доведе до отказ от специализиран софтуер

На първо място е ограниченият бюджет. За стартиращи компании и такива с недостигащо финансиране е нормално в началото да се възползват от готов софтуер. Персонализираната разработка изисква инвестиция, която трябва да бъде добре обмислена и пресметната. Изисква още нещо ценно – време. Процесът по разработване и внедряване не е кратък и сроковете трябва да са ясно заложени от самото начало.

За някои по-популярни бизнеси има готови продукти, които са напълно подходящи, позволяват извършване на всички дейности и задачи и тяхното използване може да започне веднага. В такъв случай един готов софтуер ще свърши добра работа. Такъв е препоръчително да ползва и всеки предприемач, който не е убеден, че специално създаденият за него ще му донесе конкурентно предимство пред останалите участници в съответната пазарна ниша.

Отказът от специализиран софтуер може да се дължи и на особености на самия бизнес, свързани с технологични ограничения. Решението винаги трябва да бъде взето след подробно проучване и анализ и след като се направи трезва преценка на плюсовете и минусите – да са ясни ползите от специализираното софтуерно решение и възможните аргументи против него.

Как да изберете софтуер по поръчка, без да сгрешите

Като се възползвате от позицията, в която се намирате. Когато купувате готов софтуер, получавате ясни указания какво може да прави продуктът. Предимството, когато поръчвате специализиран софтуер е, че вие определяте какво искате да прави той. Изисквайте включване на толкова функционалности, колкото са ви нужни, за да получите максимална стойност от вложените средства в инвестицията.

Колкото по-подготвени сте да вземате решения и го правите бързо, толкова по кратки ще са сроковете за изработка от страна на софтуерната компания, като по този начин ще подпомогнете целия процес по създаване на продукта. Измервайте ефективността на софтуера с постигането на положителна промяна и скоростта, с която се случва подобрението на работните процеси.

За да се предпазите от грешки, не гледайте на персоналния софтуер като на стока, която можете да вземете от рафта в магазина и да си решите проблемите. Концентрирайте се върху възможностите, които ще имате, когато подходите подготвени и аргументирано към целия процес по създаване на софтуерното решение. Не поставяйте като водещо условие сроковете. Те се определят от конкретните функционалности, които трябва да се включат и вървят заедно с график за всеки етап от проекта.

Не избирайте най-евтиния вариант като задължителна опция. Крайната ви цел е да подобрите процесите в компанията, да ги направите по-устойчиви, по-бързи и доходоносни. Малкото пари едва ли ще гарантират постигането на подобен резултат. Не настоявайте за отстъпка на всяка цена, а разгледайте съотношението между разходите и ползите. Направете сметка колко пари ще изхарчите, ако продължите да работите без персонален софтуер.

Когато готовият софтуер не отговаря на изисквания ви и не ви удовлетворява, направете запитване за разработка на изяло къстъм решение. От Уеббилд България сме готови да ви предложим такова, което напълно да съответства на вашите индивидуални работни процеси. 

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Какво печелите от фирмения блог

Какво печелите от фирмения блог

При всяка изработка на уеб сайт и конкретно на фирмен сайт, един от актуалните въпроси е дали трябва да има блог в него. Включете блог секция, ако искате да трупате популярност, да печ...
Добрият начин да увеличите онлайн продажбите

Добрият начин да увеличите онлайн продажбите

Ако сте случили на добър уеб разработчик, вие сте късметлии. С правилния екип от специалисти ще имате точно това, с което да претендирате за челни позиции. Успехът ви обаче не зависи с...
31% от потребителите в интернет пазаруват онлайн, с 10% средно се е увеличила електронната търговия през изминалата 2020 година

31% от потребителите в интернет пазаруват онлайн, с 10% средно се е увеличила електронната търговия през изминалата 2020 година

Силен растеж на онлайн търговията в отделни сегменти у нас, отчитат от Българската Е-комерс Асоциация (БЕА). 71 на сто от българските граждани имат достъп до интернет, 31 на сто от...
Как CRM бизнес софтуер работи за всеки търговец

Как CRM бизнес софтуер работи за всеки търговец

Всяка компания може значително да подобри своята дейност и да реализира повече приходи, използвайки подходящ бизнес софтуер. CRM бизнес софтуер е продукт, който предоставя изчерпа...
Как да държите обслужването в интернет пространството на ниво

Как да държите обслужването в интернет пространството на ниво

Когато пазарувате, очаквате обслужването в избрания интернет магазин да е качествено и бързо. Нали не мислите, че това важи само за физическите търговски обекти? При онлайн пазару...
Бизнес софтуер: Когато искате да ви е лесно

Бизнес софтуер: Когато искате да ви е лесно

Така, както всеки бизнес се нуждае от изработка на сайт, така всяка компания, която иска да се развива и да бъде конкурентно способна, заслужава собствен бизнес софтуер. Имплементиране...