Как да изберем цветова гама за уеб сайта си?

Как да изберем цветова гама за уеб сайта си?

Как да изберем цветова гама за уеб сайта си?

Избирате цвят за лого и сайт? Решете как искате да въздействате на хората

Избирате цвят за лого и сайт

Колко пъти ви се е случвало да отворите един сайт, без дори да ви интересува това, което той предлага? Ако го правите, то е защото нещо силно ви привлича, дори и на подсъзнателно ниво. В 85% от случаите това се дължи на цветовете. Те са ключови за всеки бранд и продукт. Играят ролята на мощни активатори и карат хората да предприемат определени действия, да изпитват емоции, да трупат изживявания. Цветовете продават. Това им отрежда ключова роля при изработка на сайт.

Използвайте психологическата игра на цветовете

Внушителен брой изследвания регулярно добавят все повече доказателства за силата на цветовете. Част от тях са научно обосновани, други са резултат от натрупан опит и постоянни наблюдения. Познавайки психологията на цветовете, може смело да заявите, че сте на крачка от изграждането на успешна маркетингова стратегия. Всеки цвят носи свое послание и влияе по различен начин върху възприятията на потребителите.

Колкото повече знаете за отделните цветове и тяхното съчетаване, толкова по-успешен бранд ще създадете. В съвременния свят от изобилие на информация и бърз достъп до нея по всяко време на денонощието, от изключително важно значение е вашата марка да е лесно разпознаваема и запомняща се. Не е тайна, че логото и цветовете са първите неща, които впечатляват клиентите. Ако те са умело подбрани, вероятността да спечелите повече последователи, партньори или клиенти, е напълно реална.

Когато говорим за цветовото изграждане на един сайт, това което ви интересува преди всичко, е как то ще се отрази на посетителите. Целта е да въздействате върху възприятията им и да ги предразположите към активни действия – да ви харесат, да ви последват, да поискат да платят за услугата или продукта, който предлагате. Всички утвърдени компании са усвоили техниката да привличат вниманието с игра на цветове, за да продават и да внушават преимущество пред конкурентите.  

Кой е вашият цвят и как да сте сигурни, че не грешите

Кой е вашият цвят и как да сте сигурни, че не грешите

Без значение колко влиятелна е вашата фирма и докъде се разпростира бизнесът ви, винаги може да си осигурите предимство, използвайки точния цветен подбор. Запознайте се накратко със значението на едни от най-често използваните цветове и вижте кои са препоръчителни за вашата дейност:

► Бяло. По презумпция това е цветът на чистотата и невинността. Асоциира се с определена степен на сигурност и защита. Все пак, специалистите съветват да не се използва самостоятелно, а да бъде комбиниран с друг нюанс. Иначе има опасност да не се отличава ясно или пък да предизвика чувство на меланхолия. Подходящ е за организации, свързани с природа или животни.

► Черно. Доста спорен цвят. От една страна, традиционно се свързва с нещо тъжно. Носи някаква драматичност, чак обреченост. От друга страна обаче може да покаже класа и изисканост. С черното трябва да се работи внимателно, за да не се прекрачи границата на удачното. Препоръчва се за търговци на луксозни стоки.

► Червено. Без съмнение, това е най-популярният цвят. Той е забележим, грабващ и завладяващ. Неслучайно всеки, който иска да впечатли по някакъв начин, избира червеното. Ако бизнесът ви е в хранителната индустрия, това е вашият цвят. Доказано е, че той изостря зверски апетита.

► Жълто. Наричат го цветът на щастието. Отличава се ярко в цялата цветова гама. Приписват му способности да провокира креативно мислене, да стимулира въображението, както и да има онова изтънчено, интелигентно излъчване. Тук уловката е да не залитнете по някои от неговите по „убити“ нюанси, тъй като рискувате да създадете неприятно усещане.

► Оранжево. Още един оптимистичен и освежаващ цвят. Създава настроение и загатва за предстоящи приключения и интересни преживявания. И той, като червения, кара хората да изпитват желание за похапване. Смята се, че увлича потребителите и ги кара импулсивно да поръчват и да пазаруват.

► Синьо. Цветът на небето и водата. Свързва се с вътрешен мир и уравновесеност. Еднакво се харесва и от мъже, и от жени. Действа успокояващо и носи послание за равновесие и устойчивост. Подходящ е за бизнес, свързан с фармацевтика и здраве, както и за всеки, който иска да внуши сигурност и лоялност.

► Зелено. Едва ли зеленият светофар е случайно измислен. За този цвят се знае, че зрително се възприема най-добре. Той има релаксиращо въздействие и помага за преодоляване на ежедневния стрес. Свързва се с природата, с всичко свежо и истинско, с натуралните продукти. Всички компании, които искат да внушат това, се доверяват на зеленото.

► Лилаво. Накратко – цветът на лукса. Подходящ за марки, които предлагат висока класа, било то при производство и продажба на парфюми, козметика, мебели, уреди за бита или бижута. Възприема се като празничен, тържествен, дори магичен цвят. Лилавото се радва на вниманието на всички, които обичат изисканите и отбрани продукти.

► Розово. Най-сладкият цвят в цялата палитра се свързва предимно с любов, безгрижност и голяма доза позитивизъм. Но - внимание! – розовото в повече може да има неприятни последствия. Ако прекалите с употребата му, възможно е да  направите потребителите пасивни и те да загубят интерес към сайта ви.

► Кафяво. Вероятно ще се изненадате, но това е цвят, считан за неутрален. Осигурява комфорт и чувство на зрялост.  Безспорно, това е цветът на шоколада. Ако решите да го ползвате, знайте, че крие и някои опасности. При прекалено насищане с него, може да създаде асоциации за нещо мръсно и неприятно.

► Сиво. Вероятно това е цветът, който най-сполучливо се комбинира с всички останали. Той е тих, ненатрапчив, лишен от емоции. Подходящ е за бизнес, свързан с високи технологии, индустрия, машини. Вписва се в градска среда, пасва на интериора на всяко бизнес пространство. Често сивото е равнозначно на модерен и стилен.

Бъдете смели и предприемчиви в избора на цвят

Бъдете смели и предприемчиви в избора на цвят

Овладейте изкуството да подбирате и комбинирате цветовете в зависимост от това, какво предлагате на потребителите. Факт е, че хората избират даден продукт по редица качества, но всички проучвания сочат, че цветът е сред водещите. Ето защо не е достатъчно да имате уеб сайт, който просто да отговаря на мисията ви и да ви гарантира предимство пред конкурентите в бранша. Нужно е да се възползвате и от психологическото влияние на цветовете и с тяхна помощ  да си осигурите повече последователи.

Бъдете смели и предприемчиви, когато вземате решение за цветовото оформление на вашия сайт. Гледайте на това като на още един сигурен и надежден инструмент за изграждането на истински успешен бизнес.

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

В критична ситуация: тактики за онлайн оцеляване

В критична ситуация: тактики за онлайн оцеляване

В критична ситуация: тактики за онлайн оцеляване Когато най-често чуваният призив е „Останете си вкъщи“, със сигурност животът е излязъл от нормалния си ритъм. С пр...
Как да държите уеб сайта актуален

Как да държите уеб сайта актуален

Вложените пари в изработка на сайт са добре похарчени, ако целите са постигнати и резултатите от дигиталното присъствие отговарят на очакванията. Винаги ще има непредвидени разходи и щ...
Кога намаленията носят печалба

Кога намаленията носят печалба

В работата си всеки търговец залага на намаления, за да привлича  клиенти и да реализира повече продажби. Знаете ли обаче как да организирате цялото това намаление и най-вече как ...
Когато бизнесът е под карантина, как да го спасим?

Когато бизнесът е под карантина, как да го спасим?

Когато бизнесът е под карантина, как да го спасим? В условията на извънредно положение, по време на пандемия, която застрашава здравето и живота на милиони хора по света, бизнес...
Продуктова страница

Продуктова страница

Как се прави успешна продуктова страница Част от мисията на всеки сайт е да създаде успешна продуктова страница. Точно тя играе основна роля за привличане на клиенти. Ако е дос...
Уеб консултация за успешен сайт

Уеб консултация за успешен сайт

Уеб консултация за успешен сайт В интернет има място за всеки и за да станете част от глобалната мрежа, печелейки от присъствието си там, трябва само да го поискате. Да, ама не ...