Най-популярните кибер заплахи и как да спасите онлайн търговията от тях

Най-популярните кибер заплахи и как да спасите онлайн търговията от тях

Най-популярните кибер заплахи и как да спасите онлайн търговията от тях

Онлайн търговията се радва на небивал растеж и това е безспорно предимство за всеки предприемач, насочил се към глобалната мрежа. Освен възможностите обаче, има редица рискови ситуации, които са истинско предизвикателство за всеки търговец и потребител, без значение колко голям е бизнесът и колко популярен е даден бранд.

Когато говорим за съвременните кибер заплахи, трябва да сме наясно с последиците и начините за тяхното предотвратяване.

Внимание: кражба на информация и чужд административен достъп до сайта

cyber attack

Често срещана кибер заплаха е кражбата на информация. Обикновено тя се случва при организирана атака, но може да се дължи и на човешка грешка или занижени мерки за сигурност. Какъвто и да е начинът за източването на лични данни и друга чувствителна информация, сривът за всеки онлайн бизнес може да бъде огромен и ударът по репутацията му значителен.

Ако след надеждна изработка на сайт или онлайн магазин не сте помислили за професионалната му поддръжка, то със сигурност сте изложени на още една заплаха, която може сериозно да ви препъне. Освен кражбата на данни, не по-малко опасно е придобиването на административен достъп до сайта.

Има достатъчно зложелатели и безскрупулни конкуренти, които са готови да поемат контрол върху съдържанието на вашия сайт, стига да им се удаде такава възможност. Целта им е да променят съдържанието, да извлекат изгода от това и да навредят на вашите клиенти и потребители. Тази опасност е в състояние да нанесе неподозирани беди.

Повишено внимание: изложени сте на реална опасност от DDoS атаки

ddos attack

Сред най-разпространените кибер атаки са distributed denial of service (DDoS). Най-простичко казано, тези атаки успяват да попречат на потребителите да достигнат до даден сайт. Те се осъществяват чрез предварително изработени програми, които товарят измамно мрежата с трафик и заявки към сървъра на вашия сайт. Целта е самият сървър да се претовари и в крайна сметка сайтът ви да се окаже недостъпен.

Лошата новина е, че това е една от най-честите кибер вреди. Още по-лошата новина е, че DDoS атаките са едни от най-лесните за изпълнение. Могат да продължат достатъчно дълго, за да направят вашия сайт или онлайн магазин недостъпен за голям период от време, през който да понесете необратими загуби. Техните автори могат умело да прикрият следите си и да останат анонимни и неразкрити.

Дори начинаещият онлайн търговец знае, че сайтът трябва да зарежда бързо, светкавично бързо. В противен случай започва борбата с лошия рейтинг, пропуснатите ползи, спада в продажбите и занижената или направо никаква печалба. Всичко това изпразва кошницата ви и пълни тази на конкурентите.

Важно: ежедневно следене за кибер атаки и надеждното им предотвратяване

cyber security

Съвременните кибер атаки са в състояние да сринат всеки бизнес и да подкопаят здравите основи и на най-успешната онлайн търговия. Спасение има и то е в осигуряването на професионални хостинг решения. Добре е да разполагате с резервиран сървърен ресурс. Когато ползвате споделен хостинг има опасност да пострадате заради лошата репутация на чужд сайт, който е разположен на същия сървър.

 Облачните VPS са по-издръжливи на преднамерени атаки и предоставят точно такъв резервиран ресурс, който е само за вас и който може да ползвате тогава, когато решите. Иначе рискувате да пострадате при кибер атака или при критично повишен трафик към сървъра. Ситуации, при които вашият сайт ще остане „заключен“ за потребителите.

Всяка подобна зловредна атака, както и който и да е хардуерен проблем, може да доведе до загуба на ключова информация за сайта ви. Няма как да се предпазите от изтриване на данни, било то умишлено или неволно. Затова ежедневното архивиране на всички файлове е повече от задължително и то трябва да бъде включено в хостинг услугата. Така всяка нежелана промяна на данните може да бъде възстановена напълно.

Облачните хостинг решения са приспособими към всеки онлайн бизнес. Те могат да предложат безпроблемна работа на електронния магазин в защитена среда. За всеки търговец е важно да знае, че по всяко време може да разчита на сървърна поддръжка и защита от кибер заплахи, както и че има кой постоянно да следи за хакерски атаки и да предприема надеждни мерки срещу тях.

2 коментара

коментар от  Gergana коментар от  Gergana Gergana 2021-10-05

Напълно заставам зад всяка дума на автора от тази сататия. Когато ми обясняваха за всички тези секюрити мерки си мислих, че това е поредната уловка да печелят от мен повече, но с времето осъзнах важността на всяка една мярка. Благодаря на Уеббилд за отношението и грижите които полагат за моят онлайн магазин!

коментар от  Георги Банов коментар от  Георги Банов Георги Банов 2021-10-12

Ако сте със собствен или vps сървър, задължително трябва да се обърне по-сериозно внимание на секюритито, но ако сте на споделен хостинг за повечето неща се грижат от хостинг компанията. Е разбира се хостинг компанията не носи отговорност за програмния код и пробоините в него :)

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Какво е ролята на продуктовите етикети

Какво е ролята на продуктовите етикети

В електронната търговия, освен качествена изработка на онлайн магазин, е важно да имате стратегия за привличане на клиенти. Логично, тя се изгражда около продуктите, които предлагате. ...
Къстъм сайт по поръчка

Къстъм сайт по поръчка

Къстъм сайт по индивидуална поръчка вдига продажбите Питате каква е рецептата за успешен онлайн бизнес? Всъщност, такава, която да е универсална и да важи за всеки бизнес, няма. От ...
Изоставена количка

Изоставена количка

Проблемът „изоставена количка“ и как най-умело да се справим с него За всеки търговец има достатъчно стресови ситуации, които затрудняват работата му и носят риск от заг...
Изработка на сайт за заведение

Изработка на сайт за заведение

Имате заведение? Трябва ви сайт, ако искате да сте популярни и харесвани Имате заведение и това, от което спешно се нуждаете са клиенти. В такъв случай, не отлагайте и се заемете с ...
За нас – важна страницата за всеки един сайт

За нас – важна страницата за всеки един сайт

Когато обсъждате подходящите решения за вашия уеб сайт, винаги трябва да се ръководите от желанията и нагласите на клиентите. Срещата ви с тях няма как да се случи очи в очи, но това н...
Онлайн търговия вместо физически магазин

Онлайн търговия вместо физически магазин

Търговецът днес: Не какво ще предложи онлайн, а дали ще оцелее, ако не го направи „Имах два физически магазина и само за месец се наложи да ги закрия. За сметка на това, онлай...