Как потребителите виждат уеб сайтовете

Как потребителите виждат уеб сайтовете

Как потребителите виждат уеб сайтовете

Какво виждат потребителите веднага, щом отворят един сайт

web-site-experience

Когато готвите нов уеб проект, следвате преди всичко собствените си предпочитания и вкус. Залагате на елементи, които ви допадат и детайли, които харесвате. От хората, на които ще възложите изпълнението, очаквате професионални съвети и насоки и със сигурност ще ги получите. Крайният резултат, ако сте си свършили добре работата, ще бъде комбинация от функционалности, които най-добре пасват на дейността ви.

Това ще ви донесе удовлетворение от постигнатото, ще разполагате с продукт, който представя вас и това, което предлагате по възможно най-сполучливия начин. Такива са вашите намерения и очаквания, напълно в синхрон с поставените цели. Изпълнили сте перфектно всяка точка от първоначалния план и сте готови да се насладите на реализираното, при това напълно заслужено. Това виждате вие. Знаете ли обаче какво виждат потребителите, щом отворят вашия уеб сайт?

Какво има най-отгоре, в левия ъгъл на сайта

Има достатъчно известни тестови програми и проучвания, свързани с потребителското поведение. Повечето от тях дават наистина една добра представа за това по какъв начин посетителите възприемат даден сайт. Наред с някои по-специфични особености и различия, има няколко изпитани тактики, които се възприемат като общовалидни, щом става въпрос за това, кое привлича вниманието на клиентите в първите няколко секунди.

Част от тях са съвсем прости и всеизвестни, но е добре да не ги забравите, когато възнамерявате да се захванете с изработка на сайт. Първото нещо, с което следва да се съобразите е фактът, че потребителите приоритетно виждат какво има най-отгоре и вляво на страницата. Дори и само заради това, че всички сме свикнали да четем от ляво на дясно. Колкото повече погледът слиза надолу, толкова повече вниманието се разсейва и хората губят концентрация. Продължават да маркират, но спират да четат детайлно и да се вглеждат.

Изводът е ясен – слагайте важната информация на челно място, в самото начало. Ако имате нещо специално, върху което държите да акцентирате, то възползвайте се от пространството в горния ляв ъгъл. Неслучайно там се разполагат различни банери и рекламни послания, за които се твърди, че така са 100% видими. Колкото до това, как да не бъдат игнорирани от потребителите, каквато е обичайната практика, постарайте се тяхното съдържание да бъде полезно, различно и въздействащо.  

Заглавия, които заковават погледа от раз

baner-zaglavie

Колкото и да се смята, че хората не обичат да четат, практиката опровергава това твърдение. Потребителите отделят време, за да прочетат нещо, което ги интересува и това си има своето логично обяснение. Все пак, повечето посетители в сайта са дошли с конкретна цел – да намерят нужната им информация. За да не загубят бързо интерес, хубаво е текстовете да не тежат и да не са прекалено дълги. Добра идея е те да бъдат разделени на пасажи, а не под формата на една цяла, безкрайна публикация.

Заглавията са тези, които могат за заковат погледа от раз. И тук има различни мнения, най-вече относно дължината им. В повечето случаи, подробните, смислени заглавия носят желаните ползи. В същото време, редно е да се знае, че доста хора имат навика да четат избирателно само първите думи от заглавието. Тук работещата формула е, когато избирате по-големи заглавия, важните и ключови думи да поставите в самото начало. Това значително увеличава шанса да спечелите читателите и да ги провокирате да прочетат останалото.

Отделете време, за да обмислите какъв шрифт да ползвате. Не всеки се приема добре от потребителите. Някои шрифтове са оригинални и красиви, но не са достатъчно четивни. Такива е по-добре да избягвате. Избирайте шрифт, който е по-обикновен, но удобен и приятен при прочит. Размерът също е от значение. Прекалено дребният може да се окаже труден за четене, а едрият да изглежда агресивен и отблъскващ. Намерете златната среда, за да не разочаровате посетилите сайта ви.

Графики и мултимедия в подкрепа на текста

grafika-sait

Спорно е използването и на различни графики за онагледяване. Повече гласове има в полза на текстовата информация. Привържениците на чистия текст изтъкват мотива, че хората търсят и очакват да открият важната за тях информация под формата именно на текст. Същевременно, доста графични изображения могат да стреснат читателите, създавайки им усещането, че представения материал е по-сложен и специфичен и не е предназначен за масовия потребител.

За да бъдем справедливи и в подкрепа на доброто съдържание, редно е да признаем, че има и такава информация, която най-добре се възприема с помощта на подходяща графика. Често това върви с някоя материя, която съдържа математически данни или има цифрово измерение. Графичните изображения са също толкова уместни, когато нещо трябва да се покаже как изглежда „преди“ и „след“ – доста популярна и разпространена практика за сравняване и изтъкване на определени качества и възможности на продукт или услуга

Със същия успех може да се използва мултимедия. Подходящо видео или илюстрация най-добре ще опишат услуга, която е сложна за обяснение. Това може да се окаже истинско облекчение, ако ви се налага да представите нещо ново, непознато или искате да бъдете по-добре разбрани и задължително харесани. Едва ли има по-лесен начин да презентирате софтуер, да речем, или да предадете някакъв урок. Мултимедията е в състояние да направи придружаващия текст много по-разбираем и удобен за възприемане.

Най-разпространеният модел на онлайн потребителите

povecheto-potrebiteli

И все пак, кое е мястото в сайта, на което посетителите остават най-много време? Най-дълго разглеждат менюто. Хората са склонни да разучат отделните бутони и да ги изпробват. Това важи както за основните, така и за допълнителните бутони, а и за специалните, ако има такива. За повечето потребители е важно да разберат как работи сайта и какви възможности предлага. Освен, че задоволяват любопитството си, така те извличат и важната за тях информация – доколко сайтът е надежден и дали да се доверят на услугите, които той предлага.

Колкото и елементарни да изглеждат изброените похвати, те са важни с това, че описват най-разпространения модел на поведение сред онлайн потребителите. Познавайки го, имате възможност да се съобразите с него, когато възлагате направата на вашия сайт. Хубаво е да сте наясно с това, какво виждат хората в момента, в който отворят сайта ви. Това са тези важни, първи секунди, през които новодошлите решават дали да останат. Имате и готови отговори, когато се чудите кое къде да разположите и какво точно да включите в уеб проекта си.

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Бърз тест за фирмен сайт

Бърз тест за фирмен сайт

Ако се чудите дали вашият бранд е достатъчно популярен и дали фирменият ви сайт работи на пълни обороти, носейки ви очакваните приходи и ползи, има лесен начин да разберете. Всичко, ко...
Продуктови филтри

Продуктови филтри

Продуктови филтри: как да предизвикате клиентите да купуват повече Когато един уеб сайт има много и различни стоки, това затруднява потребителите, пречи им  да се ориентират бъ...
Най-популярните кибер заплахи и как да спасите онлайн търговията от тях

Най-популярните кибер заплахи и как да спасите онлайн търговията от тях

Онлайн търговията се радва на небивал растеж и това е безспорно предимство за всеки предприемач, насочил се към глобалната мрежа. Освен възможностите обаче, има редица рискови ситуации...
Кога намаленията носят печалба

Кога намаленията носят печалба

В работата си всеки търговец залага на намаления, за да привлича  клиенти и да реализира повече продажби. Знаете ли обаче как да организирате цялото това намаление и най-вече как ...
НАП: 23 000 търговски сайта са на светло

НАП: 23 000 търговски сайта са на светло

НАП: 23 000 търговски сайта са на светло Близо 23 000 е-магазина са декларирани в Националната агенция по приходите (НАП) от пускането в действие на регистъра през 2019 г....
Софтуерът за фактуриране

Софтуерът за фактуриране

Един от най-ценните и вечно недостигащи ресурси на бизнеса е времето, необходимо за неговото развитие, управление и осъвременяване. Често търговците губят часове в търсене, сортиране и...