Началната страница на онлайн магазин

Началната страница на онлайн магазин

Началната страница на онлайн магазин

Как да подредите началната страница на онлайн магазина така, че да печелите повече?

e-shop-homepage

Всеки онлайн магазин заслужава да бъде харесван и лесно разпознаваем. За тази цел той трябва да бъде уникален. Задължително условие е максимално впечатляваща да е и началната му страница. Наред с индивидуалните характеристики, има няколко основни правила за нея, които е добре да бъдат спазени при всяка изработка на онлайн магазин.

Има няколко неща, които грабват от пръв поглед

Кое кара един клиент да влезе в магазина? Обикновено това, което вижда на витрината. Кое кара клиента да остане в онлайн магазина? Същото. Началната страница е своеобразната витрина на всяко място за търговия в интернет. Колкото по-подредена и мамеща с изкушения е тя, толкова по-сигурно е, че посетителите са готови да харчат пари за нещата, които виждат.

Вашата мисия е да грабнете клиента в момента, в който отвори началната страница. Приковете погледа му с достатъчно голям и интригуващ основен банер. Нека той ясно и кратко да казва какво интересно има при вас. Това могат да бъдат най-новите продукти или пък най-търсените. Може да включите актуална промоция или нещо друго, което е специфично и важно за вас, и което е представено с възможно най-сполучливите и атрактивни изображения.

Не пропускайте факта, че на началната ви страница ще попадат и много нови клиенти, които за първи път ви виждат. Често това са хора, които са решили да пазаруват, но не са съвсем сигурни какво точно да изберат. Бъдете подготвени за тях, не ги оставяйте с празни ръце. Сега е моментът да ги запознаете с вашите предимства. Освен основния банер,  добавете условия за безплатна доставка или специални ваучери за подарък, примерно. Акцентирайте върху сигурността за безопасно пазаруване и мерките, които сте взели в тази насока.

Следвайте общоприетата, разбираема пазарна логика

e-shop-products-sort

Ако имате богат асортимент от стоки, наложително е да ги подредите правилно. Създайте категории и подкатегории, които най-добре съответстват на това, което предлагате. Когато го правите, съобразете се с общоприетата логика, за да улесните пазаруването. Клиентите обичат бързо да се ориентират и да намират нужното по най-прекия път. Не ги обърквайте със сложно меню и продуктово групиране, което е трудно за разбиране и възприемане.

Началната страница е мястото, където да се похвалите с постигнатите успехи и добрите отзиви, които сте получили. Това са така наречените социални доказателства, които са извънредно важни за печелене на клиенти. Когато посетителите видят какви награди и призови места имате спечелени, интересът им автоматично се удвоява. С още по-изявено внимание те проследяват чуждото мнение и ако то е споделено от доволни клиенти, проявяват много по-голяма готовност да пазаруват.

Продължете да градите добрите впечатления като поставите на видно място имейл адрес и телефон за връзка. Нека да има препратка към страница, на която всички, които желаят, да могат да видят подробности за вас, дейността ви и всичко, с което искате да ви свързват в публичното пространство. Доверие се печели с повече откритост и прозрачност, както  и с достатъчно данни за това кои сте и какво по-добро предлагате от останалите в бранша.

Направете пазарска количка, която е удобна и се харесва

ecommerce_basket

Не е кой знае какво усилие да добавите търсачка на началната страница. Опитът показва, че това може да се окаже ключово за вашите онлайн продажби. Добре познатата лупа е в състояние да свърши чудеса. Потребителите са навикнали да търсят по определени думи това, което им трябва. Някои от тях не искат да разглеждат менюто и да се възползват от предоставените им там преки пътища. Предпочитат да напишат с една-две думи какво искат. Търсачката е идеално средство за тях, за да попаднат веднага на страницата, която им трябва.

Това, за което е нужно да отделите време и мисъл, за да го направите по най-сполучливия начин, е пазарската количка. Наистина следва добре да обмислите какви възможности да има тя. Със сигурност иконата ѝ трябва да е достатъчно голяма и в цвят, който се откроява веднага. Според потребителските нагласи, нейното място е в горния десен ъгъл на страницата. Удачно е да я има на всяка страница, а не само на началната. За предпочитане е да предлага пълен преглед на артикулите в нея от падащо меню, винаги щом се кликне върху иконата.

Спорен е въпросът колко време трябва да се пазят поставените стоки в количката. Повечето клиенти се блазнят от мисълта, когато влязат повторно в онлайн магазина, да намерят в пазарската количка продуктите, които са поставили там по-рано. Ако имат същата привилегия, когато не са регистрирани потребители, още по-добре. Друга подробност, която улеснява клиентите, е по всяко време да виждат общата сума, която дължат за покупката.

Нека клиентите имат време да обмислят покупката

ecommerce-comfort

Дали поставянето на даден продукт в пазарската кошница да е равносилно на резервация, е друг въпрос, който също е много важен. Ако предоставите такава опция, трябва да решите колко време да важи тя. Обикновено подобно запазване не бива да трае повече от половин час. Търговците, които правят големи обороти и реализират постоянни продажби, често избират да не се занимават с подобна потребителска екстра. Те разчитат на правилото, който първи поръча, той получава стоката.

Подобна стратегия е подходяща, ако предлаганите артикули са уникати или единични бройки. В противен случай, най-добре да заложите на правото на резервация и време за допълнителен размисъл. Така със сигурност ще спечелите клиентите на своя страна и те ще са доволни да помислят преди да приключат поръчката. Избягвайте прекалено агресивното натрапване на пазарската количка. Достатъчно е тя да се отличава, без да мига, пулсира или да дразни по друг начин очите.

Някои клиенти предпочитат бързите покупки и се отдръпват, ако онлайн магазинът ги задължава да се регистрират. Дайте им възможност да го правят, без да вписват каквито и да е данни за достъп. За да ги накарате да размислят, просто предложете определени предимства за регистрирани потребители. Наградете ги с отстъпка при следващо пазаруване, примерно. Понякога е достатъчно само да им напомните колко по-бързо ще пазаруват, ако данните им за доставка са запаметени и няма нужда всеки път да ги изписват наново. 

Добре обмислената и оформена начална страница е огромно предимство за всеки онлайн магазин. В много случаи от това зависи колко харесван и посещаван ще е той и какви продажби ще има.

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Недоволни клиенти

Недоволни клиенти

Как да реагирате, когато имате недоволни онлайн клиенти Когато се занимавате с онлайн търговия, неминуемо ще се сблъскате с ядосани и недоволни клиенти. Ще ви се случи, защото сте н...
Какво печелите от фирмения блог

Какво печелите от фирмения блог

При всяка изработка на уеб сайт и конкретно на фирмен сайт, един от актуалните въпроси е дали трябва да има блог в него. Включете блог секция, ако искате да трупате популярност, да печ...
Pop-up нотификации

Pop-up нотификации

Кога изскачащите прозорци се превръщат от досадни в желани Изскачащите реклами са едни от най-досадните неща, които могат да ви се случат в интернет. Неслучайно, ако изпишете изскач...
Продуктови филтри в онлайн магазин

Продуктови филтри в онлайн магазин

Продуктови филтри в онлайн магазин: как да предизвикате клиентите да купуват повече Когато един онлайн магазин има много и различни стоки, това затруднява потребителите, пречи им &n...
Успешен сайт или провал?

Успешен сайт или провал?

Кога един добър проект е на път да се превърне в провал Сайтът е най-важният дигитален актив за всеки бизнес. Ако уеб проектът ви се „издъни“, ще разполагате с едно голя...
Онлайн търговията в условия на криза

Онлайн търговията в условия на криза

Всяка криза е своеобразно сито за бизнеса. Оцеляват тези, които успеят бързо да се приспособят и да се възползват от променящите се условия. Без значение кога и как ще приключи нас...