Скорост на сайт

Скорост на сайт

Скорост на сайт

Две секунди стигат, за да пратят потребителите в конкурентен сайт

web-speed

Когато говорим за скорост на уеб сайт, всяка секунда е от значение. Колкото по-динамично се зарежда той, толкова по-сигурно е, че хората ще останат, ще разгледат и ще се възползват от това, което им предлагате. Добър и сигурен начин е да привлечете лоялни последователи, да увеличите реализациите, да снижите процента на отпадналите и заслужено да се наградите с печалби.

Колко точно трае потребителското търпение?

potrebitelsko-turpenie

Не подценявайте скоростта. Какъвто и сайт да имате – подреден, приятен за сърфиране и снабден с всякакви екстри, ако той е бавен, няма да ви върши работа на 100%. Във всяка изработка на сайт се влагат достатъчно труд и пари и те не бива да бъдат хвърляни на вятъра с безразсъдна лекота. Има значение дали сайтът ще се зареди за 2 - 3 секунди или за тегавите 10 – 15 секунди.

Точно колко трае потребителското търпение? Според проучване в мрежата, около 40% от потребителите зарязват страницата, ако тя не се зареди до 4 секунди. Над 47% от хората разчитат това да се случи още по-бързо – под 2 секунди. Тези потребители бързо ще се преориентират към конкурентите ви и бъдете сигурни, ще забравят за вас. Факт, който никак не е приятен и е напълно потвърден в практиката.

Направете си един експеримент. Освен, че сте собственик на уеб сайт или управлявате такъв, вие сте и потребител. Следващия път, когато разглеждате или търсите нещо за себе си, засечете по колко части от минутата чакате, за да се отвори съдържанието. Колко пъти продължавате да сте настоятелни и последователни, ако някой сайт се бави? Дали не намирате, това, което ви вълнува на друго място?

Оптимизирахте ли сайта за мобилни устройства?

mobilni-ustrojstva-website

Оптимизацията на сайта ви откъм скорост на зареждане е наложителна по още една много важна причина. Постоянно расте броят на тези, които се възползват от мобилните устройства за сърфиране в интернет. Ако не сте се постарали да им осигурите комфортно пребиваване в сайта, то със сигурност ще ги загубите. Тук се съобразете с още една подробност – невинаги мобилната мрежа е достатъчно добра и бърза.

Когато сайтът не е оптимизиран за мобилно гледане, той е труден за навигация. Обикновено се започват едни опити за увеличаване на шрифта, кликване на погрешни линкове и т.н. Все неща, от които в даден момент на потребителите им писва и те пренасочват вниманието си другаде. Напълно разбираема реакция, когато прегледът и четенето са затормозени.

Ако изпитвате подобни проблеми с вашия сайт, говорете с уеб дизайнера си и намерете бързо решение. Дали ще правите разработка на мобилна версия или адаптивен - респонсив (responsive) дизайн, е въпрос на преценка и адекватно решение. Едно е сигурно, ако отлагате въпроса, ще загубите голяма част от аудиторията си. Дори и най-верните ви последователи няма да търпят дълго подобно неудобство.

Как изглеждат страниците при споделяне във Facebook?

facebook-share

Социалните мрежи са местата, където потребителският поток е най-голям. Това налага сайтът ви да бъде оптимизиран и за Facebook. Има достатъчни инструменти, които подсказват, че това е умел начин за генериране на печалби и допълнителни ползи. За целта, от значение е как ще изглежда страницата ви при споделяне във Facebook, за да имате успешна реклама и да накарате хората да ви следват.

При самото споделяне, следва да се извлича правилната снимка, която да бъде с нужното качество и точен размер. Ако се споделя статия, то тя трябва да бъде с достатъчно атрактивни заглавия, за да предизвика любопитство и да увлече повече хора да я прочетат. За качествено споделяне, въпросните заглавия трябва да се извличат достоверно и коректно форматирани.

Има публично обявени достатъчно статистики за потребителите във Facebook, тяхното поведение и вкусове. Твърди се, че всеки с профил в социалната мрежа, има средно по 130 приятели. Има достъп до поне 80 групи и всеки месец прави по около 90 публикации – пише или споделя текстове, снимки и линкове. Над 85% от хората, които веднъж са харесали една страница, повече никога не се връщат на нея.

На кое място в класацията се намира сайтът?

klasacia-na-sait

Без значение кой за какво използва интернет, дали за работа или развлечение, уеб сайтовете са основен източник на информация. От тях се очаква да бъдат бързи и лесни за навигация. Активните сайтове са милиарди, тези от тях, които се радват на постоянно посещение, са едва стотици. Основната причина е именно това – повечето от тях не работят достатъчно бързо.

Ако все още вярвате, че за да се забърза вашият уеб сайт, единственото условие е да имате мощен сървър, грешите. Преди всичко той трябва да бъде изграден така, че да поддържа добра скорост на зареждане. Това е работа на екипа, на който сте поверили изработката на сайта, и който има грижата за неговата оптимизация. Срещнете се с хората от фирмата изпълнител на проекта ви и вижте кое е най-доброто решение за вас, без да го отлагате дълго.

Освен за потребителите, скоростта на сайта е важна и за търсачките, включително и за Google. Колкото по-бързо се справя един сайт и колкото по-оптимизиран е той, толкова по-напред ще се класира при търсене по ключови думи. Така той ще се показва на първа страница, най-отгоре, тъй като съдържанието му ще е разбираемо за търсещите машини. Всички, които издирват каквото и да е, започват преглед на предложенията с началните в списъка.

Скоростта на сайта е първото добро впечатление, което можете да предложите на посетителите. Никой не е склонен да се превърне във вечния чакащ. Бавно работещите сайтове обикновено биват затваряни много преди да заредят. Над 55% от търсещите някаква информация, споделят, че изнервянето им се увеличава с всяка секунда, с която се бави отварянето на даден сайт.

Скоростта е важна. Тя е неотменна част от професионалното ви представяне онлайн. Прави ви харесвани от потребителите, от Google и от Facebook. Колкото и полезна и изчерпателна информация да предлагате, ако хората затварят сайта преди да са я видели, полза няма. И най-търпеливите ви почитатели ще си намерят други източници, дори и такива, които не предлагат това, с което вие разполагате, но имат бързо зареждащи се страници. Ще похабят повече време в проучване, но няма да се върнат при вас и да продължат да чакат.

Ако тази статия не беше се заредила веднага, нямаше да я прочетете, нали?

0 коментара

Напишете своят коментар:

Други статии от нашия блог:

Pop-up нотификации

Pop-up нотификации

Кога изскачащите прозорци се превръщат от досадни в желани Изскачащите реклами са едни от най-досадните неща, които могат да ви се случат в интернет. Неслучайно, ако изпишете изскач...
Какво означава степен на отпадане и как да я държите ниска

Какво означава степен на отпадане и как да я държите ниска

За да знаете по всяко време какво се случва с вашия онлайн магазин, следете анализите за него. Всички статистики са важни. Зад всеки процент стоят реални потребители, чието поведение о...
Внедряване на CRM: Кога е точният момент?

Внедряване на CRM: Кога е точният момент?

Колкото по-малък и компактен е един бизнес, толкова по-добре си пасва с едно от най-разпространените софтуерни приложения, каквото е Excel. То е полезно и лесно както за инсталиране, т...
Баланс на информация в сайт

Баланс на информация в сайт

Как да уцелите баланса или кога един уеб дизайн не струва Дори и най-безнадеждно блуждаещият дизайнер знае, че има няколко стъпала, които ако не преодолее с правилната крачка, няма ...
Как да увеличим конверсиите в сайта, като комбинираме SЕО оптимизация с Email маркетинг

Как да увеличим конверсиите в сайта, като комбинираме SЕО оптимизация с Email маркетинг

Освен професионална изработка на сайт, за всеки бизнес е важно да има ясна идея как ще се развива и най-вече как ще постигне желаните резултати. При изграждане на маркетинговия план в ...
Предстоят промени в електронната търговия „Омнибусна директива“

Предстоят промени в електронната търговия „Омнибусна директива“

Предстоят промени в електронната търговия - новите правила идват с високи санкции Засилените темпове, с които се развива електронната търговия налагат предприемането на пакет от мер...